Kano på Gudenåen

Endagstur i kano på Gudenåen: Vestbirk-Klostermølle

Foto: Mathilde B. Pedersen

Den smukkeste strækning på Gudenåen til en kanotur? Stykket mellem Vestbirk og Klostermølle i Bakkelandets kuperede og betagende natur er et godt bud. Lej en kano og begiv jer sammen ud og få en oplevelse af de store. 

Tid til fordybelse i junglen

Jungle er måske så meget sagt, men der er nu lidt Amazonas-vibe over denne skønne kanotur på Danmarks eneste flod. Mellem Søhøjlandets bakker, skove og søer snor I jer rundt i det fredelige vandløb - ofte med naturen tårnende op på begge sider. 

Det er en visuelt smuk og fredelig tur - og så er det lettilgængeligt. For det dersens kanosejlads er faktisk hverken besværligt eller dyrt. Det tager omkring 4-4,5 time at padle dagens distance på 14 kilometer.

Vi guider dig til en god dag i kanoen på Gudenåen. 

Step 1: Book din(e) kano(er)

Det er skam nemt nok at leje kanoer til turen. Kontakt Vestbirk Camping for at booke. De har styr på alt det praktiske. Og så afhenter de sågar kanoen for dig på slutdestinationen i Klostermølle. 

Vi anbefaler, at I lejer kanoen i god tid, hvis muligt. Der er nemlig loft på, hvor mange der må sejle på Gudenåen pr. dag - og årligt. I risikerer derfor, at det ikke er muligt at leje en kano, hvis I er ude i sidste øjeblik. 

På den sydlige del af Gudenåen må der kun sejles fra 16. juni til 31. december - det er selvfølgelig gjort for at skåne et vigtigt naturområde.

Step 2: Afsted til Vestbirk

Vestbirk ligger i et skønt naturområde med mange fine naturattraktioner, nordvest for Horsens. Hvis I vil ankomme til Vestbirk i bil, kan I søge mod Vestbirk Camping på Møllehøjvej 4 og parkere på deres parkeringsplads, hvor I kan holde til kanoturen er overstået. Hvis I vil med offentlig transport, kan I tage bus 112 fra Horsens, som har slutdestination i Vestbirk. Find afgange via Rejseplanen

Før dagens sejlads kan I eventuelt gå en tur til byens store attraktion, Den Genfundne Bro. Vær dog opmærksom på tiden, da I skal nå Modstrømsbussen tilbage til Vestbirk. Modstrømsbussen vender vi tilbage til senere. Det er tilladt at ro i kano på Gudenåen fra klokken 8-18. 

Step 3: Hop i kanoen

Start med at henvende jer til personalet hos Vestbirk Camping. De står klar til at klæde jer godt på, give tips og tricks og informere om sikkerhed og teknik. Har I ikke prøvet at ro i kanmo før, er dette et relativt begyndervenligt valg, hvor der det meste af vejen er ret roligt vand og sikre forhold. Vær dog opmærksom på, at I starter turen i en sø. For en endnu mere begynder- og børnevenlig kanodebut kan vi anbefale strækningen Tørring-Åstedbro

Sæt kanoen i vandet i Bredvad Sø, hvor det bliver angivet af personalet. Turen starter med, at I sejler gennem Bredvad Sø og Vestbirk Sø - det mest åbne, brede og dybe stykke på dagens tur. Søerne er dog ikke så store, at I vil opleve udfordringer med bølger. Kort efter kommer I til Vestbirk Vandkraftværk, hvor det er nødvendigt at forlade kanoen. Her er nemlig et overbæringssted. Det er muligt at køre din kano på vogne, så der ikke skal slæbes for meget. Her ved vandkraftværket finder I et multtoilet og en vandpost. 

Turen fortsætter nu til den charmerende landsby Voervadsbro, hvor I kan holde frokost ved byens teltplads/kanolejrplads. Pladsen kommer på højre hånd, syv kilometer efter vandkraftværket. Fortsæt nu mod nord det sidste rolige og fredelige stykke mod Klostermølle. I er omgivet af skov og sejler langs med Gudenåstien, så her kan I hilse på vandrere på jeres højre hånd.

Til sidst sejler I rundt om den markante, skovklædte bakke Sukkertoppen og ankommer til det historiske Klostermølle. Et skilt fortæller jer, at I er kommet frem.

Step 4: Tilbage til Vestbirk

Træk kanoen i land ved isætningsstedet, som er fint skiltet.  Aftal på forhånd med kanoudlejeren, hvor kanoen skal placeres, så de kan komme og hente den. Turen slutter ved en stor naturattraktion, og det er fristende at gå en tur ved det tidligere benediktinerkloster og papirfabrik, hvor der er flere historiske bygninger. Nyd udsigten over imponerende store Mossø fra bredden. Og hvis I kan nå det, så gå en tur på Gudenåstien til toppen af Sukkertoppen, hvor I bliver mødt af en af Danmarks bedste udsigter. Der er et par kilometer til toppen. 

Men I skal holde øje med klokken! Mulighederne for offentlig transport ved Klostermølle er ikke gode. Men i perioden 29/6-11/8 samt alle weekenddage i august kører Modstrømsbussen dagligt langs Gudenåen, hvor den gratis samler kanofarende op og fragter dem tilbage til startstedet. 

Bussen kører klokken 16:00. Der er et busstoppeskilt ved parkeingspladsen, hvor I kan hoppe på bussen. 

Alternativet er privat afhentning eller en længere gåtur til Brædstrup, Ry eller Vestbirk, hvor I kan tage offentlig transport.  

Spørgsmål og svar om kanosejlads

Kurser og guidede ture med Outdoor Connection
Outdoor Connection

Vil du starte med et kanokursus?

For nogle kan det give tryghed at starte ud med at være i selskab med en kyndig og erfaren kanoekspert, første gang man sætter sig i kanoen. Outdoor Connection tilbyder kurser, ture og sjove aktiviteter i kano på Gudenåen. 

Aktiv i Kystlandet

Familie på kanotur ved klostermølle
I kano på Gudenåen
Familie ved Den Genfundne Bro
Oplevelser ved Gudenåen
I kajak på Horsens Fjord
Kajak på fjord, hav og å
Mand fisker i havet ved solopgang
Lystfiskeri i Østjylland
Vandere på Fjordminoen
Vandreruter i Østjylland
Kvinder cykler på elcykler på Den Genfundne Bro
Cykelferie