©  Foto:

Klostermølle

Denne skønne seværdighed kombinerer smuk natur med spændende kulturhistorie. Det gamle benediktinerkloster og papirfabrik er i dag et yndet udflugtsmål, der egner sig storslået til picnic. Her er der gamle fredede bygninger, en lille udstilling og et udkigstårn med udsigt over Jyllands største sø, Mossø.

En kulturhistorisk perle midt i naturen

Midt i noget af den smukkeste natur som Danmark kan tilbyde, ligger Klostermølle. Klostermølle består af en række bevaringsværdige gamle bygninger, der alle er åbne for offentligheden. Derudover er der fine udearealer som er perfekte, hvis frokosten skal nydes i det fri eller man bare får lyst til at gå en tur i de betagende omgivelser.

I en af de gamle bygninger, kan du finde en lille udstilling bestående af plancher og fortællinger. Her kan du blive klogere på stedets historie og høre lyde fra tiden, hvor møllen var aktiv.
Tørreladen i Klostermølle er Danmarks længste træbygning. I tørreladen kan stadig ses, hvordan pap og papir har hængt til tørre. Et fugletårn er bygget i nordenden af den 100 meter lange tørrelade med udsigt ud over Klosterkær og Mossø.

Du kan komme helt ned til den lille strand ved bredden af Mossø, som er Jyllands største sø.

 

Et hotspot for kanosejlads

Klostermølle er et velkendt mål for kanorejsen på Gudenåen – både fra Tørring i syd og fra Ry mod nord. Mange udlejningssteder tilbyder afhentning af kano her fra porten til Søhøjlandet, og der ligger også en kanolejrplads, hvor kanofarende kan overnatte. 

 

For foden af Sukkertoppen

Fra Klostermølle går flere stier, der fører op til et af Danmarks smukkeste udsigtspunkter, Sukkertoppen. Den stejle bakke har top i 108 meters højde og byder på en forrygende udsigt over Mossø, Klosterkær, Salten Langsø og skovene og bakkerne ved Himmelbjerget. Toppen af Sukkertoppen ligger 500 meter fra parkeringspladsen ved Klostermølle. På turen til eller fra toppen kan man gå langs den 1,3 kilometer lange Klosterkanal. 

 

Klostermølles historie

Siden reformationen i 1536 har Klostermølle været et samlingssted for mange mennesker. Klostermølle var i middelalderen et benediktinerkloster. Der er dog kun få rester tilbage i dag fra den tid.
I 1872 blev møllen ombygget til fabrik med produktion af papirmasse og pap. Som sådan fungerede den indtil 1973, hvor en brand satte en stopper for produktionen. Efter branden købte staten området til fritidsformål. 

 

Parkering

På Klostermøllevej umiddelbart syd for bygningerne ligger en fin parkeringsplads. Her er det også muligt for busser at parkere.

 

Flere historiske oplevelser

Kystlandet byder på mange historiske attraktioner. På denne side kan du få inspiration til flere oplevelser.