Gå til indhold
backpacker går på Banestien Odder-Horsens

Vandreruter i Østjylland

Foto: Destination Kystlandet

Kystlandets varierede natur og gode infrastruktur skaber gode rammer for vandreture for enhver smag. Her er spændende ruter gennem alverdens naturformer. Uanset hvilken type rute du efterspørger, hvor langt du vil gå og hvem du går med, så har Kystlandet ruter, som passer perfekt til dig. 

En vandrerute er ikke bare en vandrerute

Vi er mange, som godt kan lide at vandre. Men alle har vi vidt forskellige præferencer og behov, når først vi trækker vandreskoene på. En rute, som for nogen kan være fantastisk, kan for andre være kedelig. Nogle har familiens mindste med på tur, mens andre går mange kilometer på dagsture med vennerne. Nogle har brug for et sted at lufte hunden i det fri. Nogle vil helst gå på græs, mens andre foretrækker asfalt. Nogle vil have oplevelser undervejs på turen, mens naturoplevelsen i sig selv er rigeligt for andre.  

Ja, sådan er vi så forskellige. 

Kystlandet som vandreland er kendetegnet ved variation og muligheder. Her er der noget for alle. Men det kan være lidt af en jungle at finde rundt i det store udvalg af vandreruter. 

Vi guider dig til vandreture i den østlige del af Jylland, som er skræddersyet til dig og dine behov. 

Hvem skal med på tur?

På rundtur eller fra by til by?

Skal du tilbage til p-pladsen eller tager du bussen hjem?

200 ruter i Kystlandet på kort

Åben kortet på din mobil eller desktop via dette link. På din smartphone kan du følge ruterne på kortet i naturen via gps. 

Vores top 10

Liste
Kort
Skilt ved stranden på Kyststien Snaptun-Juelsminde
Foto: Destination Kystlandet
01

Kyststien Snaptun-Juelsminde (22 km)

Oplev hele Juelsmindehalvøens kyststrækning ud til Kattegat på denne populære rute, som er blandt de mest varierede og spændende kystruter i Danmark. Skov, strand, landbrug, herregårde, eng og hyggelige havnebyer er på menuen på turen mod feriebyen Juelsminde. Tag turen i en bid eller udvælg en del af ruten. Der er mange parkeringsmuligheder og  busforbindelse langs hele strækningen. Parkering ved havnen i Snaptun. 

Læs mere
Familie går i åen ved Den Genfundne Bro
Foto: Destination Kystlandet
02

Naturstien Horsens-Silkeborg (61 km)

En af Danmarks bedste ruter til langdistancevandring finder du på denne asfalterede jernbanesti gennem smuk natur i Bakkelandet mellem Horsens og Silkeborg. På den lange tur, kommer du næsten ikke ud på trafikeret vej, og traver blandt andet over Den Genfundne Bro undervejs.. Turen kan inddeles i etaper eller klares over to dage med en overnatning i Brædstrup. Parkering i Horsens kan foretages ved Scandic Opus Horsens på Egebjergvej.   

Læs mere
03

Gudenåstien - fra det store vandskel til Uldum Kær (20 km)

Fra det store vandskel, hvor Gudenåen og Skjernåen har sit udspring i Tinnet Krat, kan du følge denne rute gennem smuk natur langs Gudenåen. Landskabet i Gudenådalen er unikt med en, kær, krat og egeskov. Turen slutter i Danmarks største kærområde, Uldum Kær. Parkering ved Gudenåens udspring på gaden Vandskellet eller ved shelterne i Uldum Kær ved Kærvejen. 

Læs mere
04

Kaninoen - rundt om øen Endelave (21 km)

Tag turen rundt om denne smukke ø i Kattegat på en dejlig kystnær vandretur gennem unik, fredet natur. Mærk østemningen og se om du kan spotte nogle af øens tusindvis af vilde kaniner. Hvis 21 kilometer er i overkanten er der også skiltede ruter på 12, 5 og 3 kilometer, som alle har deres udgangspunkt på havnen, hvor du også kan parkere bilen. 

Læs mere
Pige løber hen ad Hou Strand ved Hou Strand Camping mens bedsteforældre kigger i baggrunden
Foto: Destination Kystlandet
05

Kyststien ved Hou (Rundtur - 10 km)

Den skiltede kyststi ved Hou fører dig langs Odderkystens fine strande fra Hou til Hølken Strand og tilbage gennem færgebyen Hou. Undervejs er der optimale muligheder for at nyde sommervejret med en kold is eller en dukkert i Kattegats blide bølger. Parkering kan foretages flere steder i Hou by - blandt andet ved den officielle parkeringsplads til Hou Strand på Villavej samt ved Hølken Strand. 

Læs mere
06

Banestien Horsens-Odder (35 km)

Skøn varieret vandrerute. Undervejs vil du opleve store skift i landskab fra by til skov, landbrug, strand, fjord, eng, mose og hyggelige landsbyer på den skiltede rute. Turen har lidt af det hele. Der er rig mulighed for parkering og busforbindelse langs hele ruten, så turen kan deles op i etaper. Parker eventuelt ved Strandparken i Horsens og følg Næsset til stien. 

Læs mere
Den høje skrænt ved Sønderklint på Tunø
Foto: Melissa Villumsen
07

Rundt om Tunø (8 km)

Den voldsomt idylliske bilfri ø Tunø har en smuk skiltet vandrerute, som går hele vejen rundt om øen. Næsten hele vejen har du udsigt til havet, og en stor del af vejen går du på høje skrænter med et fantastisk vue. Det meste af turen er på græssti. Tag børnene med og drag ud på den populære skattejagt. Gå turen rundt, svar på spørgsmål undervejs og få en medalje som bevis. Tunø er bilfri, så parker omkring havnen i Hou. 

Læs mere
Landskabet ved sukkertoppen
Foto: Destination Kystlandet
08

Gudenåstien Voervadsbro-Emborg (17 km)

Smuk rute langs Gudenåen gennem den betagende natur i den sydlige del af Søhøjlandet. Turen fører dig over et af Danmarks smukkeste udsigtspunkter, Sukkertoppen, og til det historiske udflugtsted Klostermølle ved bredden af Jyllands største sø, Mossø. Parkering overfor Voervadsbro Teltplads på Ådalen eller på P-plads ved Vilholtvej. 

Læs mere
Udsigt over vildtreservatet fra bakke i Stensballe
Foto: Destination Kystlandet
09

Rundt om Nørrestrand (13 km)

Vildtreservatet Nørrestrand ligger naturskønt i den nordlige udkant af Horsens by. Det store engområde, der har et rigt fugleliv, har fine stier i skovklædt terræn på sydsiden, mens man mod nord går på idylliske snoede landeveje. Flere steder er der en fremragende udsigt. Undervejs kommer du forbi vildheste og et stort fugletårn. Parkering kan foretages flere steder. F.eks. for enden af Flintebakken eller Rønnevej i syd eller på P-plads ved Nordre Strandvej i vest. 

Læs mere
Både i Bygholm sø
Foto: Destination Kystlandet
10

Rundt om Bygholm Sø (7 km)

Bygholm Sø er et af Horsens-områdets mest elskede udflugtsmål. Ruten rundt om søen går helt ned til søbredden i det skovklædte område ved Åbjergskoven. Undervejs kommer du nært forbi den velholdte jættestue Grønhøj og en campingplads med shelters og legeplads. Parkering  kan foretages mange steder. Blandt andet ved p-pladsen på Åbjergskovvej ved søens sydvestlige hjørne. 

Læs mere

Er ruterne for lange?

Bare rolig. VI har masser af forslag til kortere vandreruter i vores guides ovenfor. 

Kvinde vandrer ved Nørreklint på Tunø
Melissa Villumsen

Vandreture til udsigtspunkter

Kystlandet byder på flot udsigt både i højden og ved vandet. Med mange af landets højeste bakker samt en smuk, snoet kystlinje og et øhav, er der mange steder med en naturlig visuel wauw-faktor. Og de egner sig fortrinligt til vandreture! 

#kystlandet: