©  Foto:

Hansted Skov

Nord for Horsens, ved landsbyerne Hansted og Egebjerg, ligger en vaskeægte naturperle og gemmer sig. Pak madkurven og tag på udflugt i det grønne og nyd det flotte, kuperede landskab.

I skovens dybe stille ro

Området i og omkring Hansted skov er ualmindeligt spændende. Her findes stejle bakker, dybe kløfter med et åløb i bunden, en sø med en sluse og en fisketrappe, fisk i søen og svaner, ænder og blishøns på søens blanke vand. For slet ikke at tale om fredskoven med de store gamle træer og kæmpehøjene. Jo, der er nok at se på både sommer og vinter.

 

Kør mod vandværkssøen

Et oplagt udgangspunkt for naturoplevelsen ved Hansted er at køre til parkeringspladsen ved Egebjerg Sø. Så sæt GPSen til Skovvej i Egebjerg. Søen ligger i en dal, og herfra er der høje skovklædte skrænter, så man virkelig føler sig omkranset af natur. Her ved søen er der 10 borde/bænkesæt, hvor man kan nyde sin frokost. Fra parkeringspladsen er der flere muligheder for at gå korte rundture. Du kan både gå en tur i Hansted Skov eller på den flotte sti langs Lille Hansted Å mellem Hansted og Egebjerg.

 

Skovens udstrækning og terræn

Hansted Skov er knap 2 kilometer lang og omkring 1½ kilometer bred. Den strækker sig fra Egebjerg Sø i syd til Tolstrup i nord. De højeste skrænter er 30 - 40 m. høje og åen har et fald på ikke mindre end 14 meter fra Tolstrup Dambrug til slusen ved enden af søen. Skoven er delt op i tre enheder: “Fredskoven” som ligger som ét samlet stykke. Rundt om på de tre sider ligger “Bøndernes Skove”. Den sydlige del, hvor blandt andet søen ligger, ejes af Horsens Kommune. Der er mange stier rundt i skoven, der gør det muligt at komme omkring og udforske det kuperede landskab.

 

Langs Lille Hansted Å mod Hansted

Hvis du fra parkeringspladsen går mod syd, går der en flot vandresti langs den snoede og bugtede Lille Hansted Å. Det er en flot tur gennem et grønt landskab, hvor du flere steder krydser broer over åen. Ved denne sti, nær parkeringspladsen, ligger en rigtig fin shelterplads med bålplads og grillhytte, hvor du både kan nyde din frokost eller overnatte i det fri.

Du kan gøre turen langs åen til en rundtur ved at gå tilbage til parkeringspladsen ad Vandmøllevej. Du kan følge denne rute og ruter gennem skoven via Kystlandets digitale kort.

 

På dagsudflugt ved Hansted og Egebjerg

Ved skovens nordlige udkant ligger det sjove Gedved Bikepark, hvor cykelglade børn og voksne kan prøve kræfter med underholdende udfordringer. Her er bl.a. et 125 m pumptrack og et serpentinetrack på 600 m med 5 store berms. Parken er underholdende og har gode faciliteter som madpakkehus og toilet.

Er du mere til lokalproducerede fødevarer og gårdbutikker, så kig ind hos herregården Hanstedgaard, hvor du kan købe egenproducerede grøntsager og kvalitetskød, eller det nærliggende Hanstedholms vejbod.  

Ikke langt fra Egebjerg, ved udkanten af Horsens, ligger Scandic Opus Horsens, hvor du er velkommen til at kigge ind i den indbydende restaurant til frokost eller aften. En perfekt afslutning på en god dag i det grønne.