©  Foto:

De fire enge

Dette bynære vådområde ved Horsens er en uopdaget perle i den østjyske natur. Et omfattende stisystem af hævede trampestier gør det til en god ramme for vandreturen gennem særpræget natur med et rigt dyreliv.

Kom tørskoet gennem vådområdet

Vest for vildtreservatet, Nørrestrand, og ganske tæt på fængselsmuseet i Horsens, ligger dette område præget af mose, eng og vådområder. Langs med Store Hansted Å løber fire engområder Horsens-, Hansted-, Egebjerg- og Bygholm Enge, som tilsammen udgør et spændende naturudflugtsmål med et rigt fugle- og planteliv.

De fire enge er offentligt tilgængelige. Færdsel foregår mange steder på hævede trampestier med græsoverflade, ligesom der mange steder er træbroer over særligt våde områder. Der er opstillet borde/bænkesæt, infotavler og fugletårne i engene, som gør det muligt at få det optimale ud af naturoplevelsen.

 

På udflugt til engene

De fire enge befinder sig i området mellem Horsens’ nordvestlige udkant, Lund og Egebjerg. Da engene dækker et stort område, kan det være nødvendigt for nogle at udvælge, hvilken del af engene man ønsker at se.

Parkering kan ske ved hotellet Scandic Opus Horsens på Egebjergvej eller ved vigeplads langs med Skanderborgvej.

Fra Scandic (lige nord for parkeringspladsen) kan man tage en sti, som går langs med Store Hansted Å. Fortsæt med at følge åen. I kommer nu gennem skoven Løvhøj og rammer efterfølgende Skanderborgvej.

På den anden side af Skanderborgvej ligger Bygholm Enge, som nok er det bedste sted at opleve engenes særlige natur. Fortsæt med at følge åen forbi et fugletårn. I kommer snart forbi en lille bygning ved en sø, hvor det er muligt at holde pause. Fortsæt langs åen og drej til venstre i retning af det andet fugletårn. Herfra er der en rigtig flot udsigt over engene og god mulighed for at beundre det rige fugleliv. Fortsæt i denne retning til du rammer en parkeringsplads.

Fra denne vestlige parkeringsplads er I ganske tæt på Naturstien Horsens-Silkeborg (Bryrupbanestien), og I kan vælge at gå denne vej tilbage til bilen. Engene fungerer som forbindelsesled mellem Nørrestrand og Naturstien, og der kan sagtens planlægges længere vandreture, som går gennem engene.

 

Følg ruter gennem engene på digitalt kort

På dette digitale kort kan du følge ruteforslag gennem engene på din smartphone via GPS-lokation. På kortet kan du også se parkeringspladser, fugletårne m.m.

 

Leder du efter lignende ruter gennem vådområder?

Det er en ganske særlig naturoplevelse at vandre gennem det karakteristiske åbne areal i et vådområde. Du kan finde inspiration til flere lignende ruter i vores guide til vandreture i enge og moser på denne side.