©  Foto:

Kurvejene ved det gamle sanatorium

Ved det smukke Hotel Vejlefjord finder du disse historiske vandreruter i betagende natur. Gå i kuperet landskab gennem den flotte park, den dybe skov og langs Vejle Fjord med masser af små seværdigheder undervejs på turen.  

Tag på historisk vandretur

Frisk luft og motion var i sin tid vigtige elementer i behandlingen af tuberkulosepatienter.  Derfor byggedes et tuberkulose­sanatorium og kurveje i det stærkt kuperede landskab lige ned til Vejle fjord. Patienterne kunne her få den rette kombination af frisk luft og motion gennem systematisk ordinerede spadsereture på områdets kurveje. 

Kurvejene anvendes i dag af alle Hotel Vejlefjords gæster, lokalbefolkningen og turister til gå- og motionsture. Parken og området er offentligt, så alle er velkomne til at nyde den smukke natur.

 

De naturskønne kurveje

Der er i alt fire skiltede kurveje på mellem 1,5 og 2,4 kilometers længde. Ruterne går alle gennem smukt landskab i Grund Skov, den flotte park og langs Vejle Fjord. Langs kurvejene står historiske seværdigheder, store og små, nogle synes måske ubetydelige, men alle har de spillet en rolle i Vejlefjords store historie. Du kommer eksempelvis forbi bedstemors bro, Kys-mig-straks-huset, terapihaven og det imponerende fyrtårn, Træskohage Fyr.

Derudover er der langs ruterne opsat 20 træbænke med citater på. Disse kaldes tænkebænke. Ruterne er designet to ro og fordybelse. 

 

Nyd den flotte park

Parken nedenfor det flotte hotel er et vidunderligt syn. Parken, der bliver passet og plejet af Vejlefjords dygtige gartnere, skråner ned mod fjorden og badebroen, hvilket giver et guddommeligt, farverigt udseende.

Beplantningen i parken tilpasses kontinuerligt, så gæster får en oplevelse af frodighed hele året rundt. Om foråret lyser tusindvis af forårsløgblomster op omkring bygningerne. Og i maj/juli blomstrer de hundredår gamle rododendronbuske i alle nuancer af rosa og lilla, sammen med nyere i pink, gul og hvid.

Spredt rundt i haven finder du træningsbane, siddearealer og små hyggekroge.

Prøv også at gå en tur op ad den spiralformede sneglebakke, der i gamle dage blev brugt til at vurdere om patienterne på sanatoriet var klar til at blive udskrevet.

  

Nyd et måltid mad på Brasseriet

Efter en rask vandretur i området fortjener du at forkæle dig selv. På Hotel Vejlefjords restaurant Brasseriet kan du få lækre a la carte retter. Ofte tilbydes der også buffet med lækre kolde og varme retter.

Du har også mulighed for at bestille en picnickurv hos Brasseriet og tage den med ud på kurvejene. Picnickurven skal bestilles dagen før, du tager afsted. 

 

Har du mod på flere vandreture?

I Kystlandet finder du mange flere spændende vandreruter. Bliv inspireret til din næste tur her.