Gå til indhold
Par står omkring bord bænkesæt ved Den Genfundne Bro

Mikroeventyr ved Den Genfundne Bro

Foto: Destination Kystlandet

Den Genfundne Bro finder du midt i et billedskønt naturområde ved Vestbirk nordvest for Horsens, med næsen i trækronerne henover Gudenåen. Det perfekte mikroeventyr for dig, der elsker den fri natur krydret med en god historie - og uden for meget bøvl. 

Start i Brædstrup - højborgen i Bakkelandet

Blandt Danmarks højeste bakketoppe finder du byen Brædstrup, der byder på dejlig mad, hyggelige butikker, grønne oaser og en banesti med historisk betydning. Her parkerer du bilen, hvis du har sådan en med, og begynder dit eventyr. 

Naturstien Horsens-Silkeborg, som også kaldes Bryrupbanen, løber lige igennem byen. Det er den, du skal ud på i dag. 

Foto:Det Gamle Posthus

På cykel eller gåben til Den Genfundne Bro?

Du bestemmer selv! Der er lige knap syv kilometer hver vej, så det afhænger af bentøjet og dine følgesvende. Hotel Pejsegården udlåner gratis bycykler, hvis du ikke selv har taget en tohjulet med. Ring evt. i forvejen for at sikre dig, at der er ledige. 

Vælger du vandre-stilen, så er det nok en god idé at fange en sandwich eller andet to-go i Brædstrup inden afgang.

Hvis du hopper på jernhesten, kan du enten tage madpakke med eller nå tilbage til Brædstrup i rette tid til frokost i den hyggelige by.

Find Naturstien Horsens-Silkeborg i dette Google Map og afsted på eventyr! 

Foto: Jesper Rais
Foto: Destination Kystlandet

Historien om Den Genfundne Bro

Den Genfundne Bro blev bygget i 1899 som en del af jernbanen mellem Horsens og Bryrup, og var ved indvielsen den højeste bro i norden. Dengang som nu, repræsenterer den smuk industriel ingeniørkunst lige midt i frodig natur. 

Men hvad skete der egentlig? Hvorfor blev den dækket til? Hvorfor blev den fundet igen? Og var den sådan rigtigt glemt? Alt det kan du få svar på ude ved broen. Du kan også forberede dig lidt ved at høre turguide Jesper Sandgaard folde sig ud i videoen herunder.  

Når du har noget, der bliver umoderne og tilovers, så kan du grave det ned eller dække det til. Ifølge naturvejleder Jesper Sandgaard løser det 90% af alle problemer i Jylland. I hvert fald indtil en byboer kommer forbi og graver det frem igen!

Når du har set det, du skulle ved den smukke, g(l)emte bro, går turen tilbage til Brædstrup. Som tidligere jernbanestrækning er Bryrupbanestien et stykke industriel Danmarkshistorie i sig selv - og så er den flad som en pandekage og dermed perfekt til de mindre øvede cykelryttere. 

Rigtig god tur!

#kystlandet: