©  Foto:

VELUX Collection

Kom ind og få den spændende historie om en lille dansk vinduesproducent, som udviklede sig til en global markedsleder. I dette besøgscenter får du gennem spændende udstillinger et godt indblik i en stor spiller i den lokale industri- og innovationshistorie.

Historien om dine ovenlysvinduer

Har du boet på øverste etage i en ejendom? Så har du højst sandsynligt haft ovenlysvinduer fra VELUX. Virksomheden, hvis første fabrik blev etableret i Østbirk nær Horsens, er nemlig den absolut største spiller på markedet og er nærmest blevet synonym med det produkt, som de sælger. Gennem generationer har VELUX leveret dagslys, frisk luft og godt indeklima til mennesker verden over.

Men rejsen dertil har været lang, og som så mange andre virksomheder startede det hele i det små, som en lille iværksættervirksomhed med store ambitioner – endda i 1941 i en meget vanskelig krigstid.

VELUX er et stykke moderne, dansk industrihistorie, og hos VELUX’ besøgscenter kan du lære mere om virksomhedens historie, industrien, stifteren og på egen krop mærke, hvordan ovenlysvinduet har medvirket til at forandre livet under taget. 

 

Følg den blå sti

Besøgscentret er indrettet i en trelænget gård, som var nærmeste nabo til VELUX-fabrikken – og i dag beliggende indenfor fabriksområdet. Fra parkeringspladsen kan du følge den blå sti til udstillingerne.

Centrum for udstillingerne er stifter Villum Kann Rasmussens 75 år gamle ide om at skabe et ovenlysvindue af træ, beklædt med metal og hans vision om at skabe en mønstervirksomhed, der kan bidrage til folks ve og vel ved hjælp af et godt indeklima, dagslys og muligheden for frisk luft.

Du kan se udstillingerne ”Produkt- og Virksomhedshistorie”, ”Bringing Light To Life” og ”Rejsen gennem tiden”, som tilsammen fortæller historien om virksomheden Velux og deres produkters funktion, udvikling og betydning.

 

Kom med på rundvisning

Du kan besøge VELUX Collection på en af de guidede rundvisninger, som annonceres på VELUX Collections hjemmeside. Prisen er 50 kr. pr. person inklusiv kaffe/te og kage. 

Grupper har desuden mulighed for at bestille en guidet rundvisning. Kontakt VELUX Collection på veluxvisitorcenter@velux.com, hvis du ønsker at besøge udstillingen.

VELUX ligger i et område med masser af industri- og kulturhistoriske attraktioner, og det er let at kombinere besøget med en tur til andre nærliggende oplevelser. Kun få kilometer væk ligger en af Danmarks største naturattraktioner, Den Genfundne Bro, Vestbirk Vandkraftværk og Klostermølle. Og på Industrimuseet i Horsens kan du lære meget mere om den lokale og nationale industrihistorie.