Gå til indhold
©  Foto:

Vestbirk Vandkraftværk

Vestbirk Vandkraftværk er det oplagte udflugtsmål, når du søger skønne naturomgivelser blandet med historiske bygningsværker. Værket er en af de mange spændende punkter ved Gudenåen.

Vestbirk Vandkraftværk

Vestbirk Vandkraftværk er Danmarks første vekselstrømsværk, drevet af vandkraft. Værket ligger ved naturskønne Gudenåen og er et spændende historisk udflugtsmål både for gående, og hvis du kommer i kano.

Måske du kan genkende værket, selvom du aldrig har været her før, for stedet er også kendt som hovedkvarter for Nissebanden, da den var på Grønland. Værket er dog kun åbent i forbindelse med guidede ture.

Du kan læse om stedet historie på plancheudstilling, der fortæller om de gamle møller og vandkraftværket.

 

Er i på udflugt så kan i nemt finde madpakkerne frem, her er nemlig borde bænke sæt og et madpakkehus til 20 personer. Der er også et toilet.

 

Vestbirk Vandkraftværk ligger under 1 km fra Den Genfundne Bro, der også er et populært udflugtsmål.

 

Guidede ture

Du har mulighed for at komme med på en guidet tur ved Vestbirk Vandkraftværk. Se her om der er planlagte guidede ture til

  • Vestbirk Vandkraftværk
  • Den Genfundne Bro og Vestbirk Vandkraftværk

 

For dig i kano

Ved Vestbirk Vandkraftværk er der overbæringssted med vogne, så din kano kan køre på land fra kanalen til Gudenåen.

 

Parkering

Der er parkeringsplads ved Søbanke (mellem Vestbirk og Gammelstrup, hvor kanalen løber fra Vestbirk Sø)

 

Historien om Vestbirk Vandkraftværk

I december 1924 åbner Vestbirk Vandkraftværk. Det er på det tidspunkt blevet attraktivt med alternative energikilder som vandkraft til at producere elektricitet, efter at 1. Verdenskrig (1914-18) har sat en stopper for forsyninger af kul og diesel.

Et kæmpe arbejde går i gang for at få det rigtige fald på vandet til at drive turbinerne rundt. 120 personer er gennem flere år beskæftiget med grave- og anlægsarbejdet. Som følge her af bliver de tre søer Bredvad, Naldal og Vestbirk Sø dannet.

Værket er opført af arkitekt Mikkel Thomsen og ingeniør Kr. Thomsen for det dengang nystiftede selskab Horsens Omegns Forenede Vandkraftanlæg.

Vandkraftværket er placeret, hvor Vestbirk Garn- og Trikotagefabrik blev opført i 1852. Fabrikken havde også udnyttet vandkraften indtil en brand i 1920.

I 1979 bliver værket og søerne solgt til Skov- og Naturstyrelsen, som stadig forpagter og driver anlægget. Værket sender stadigvæk 1,8 mill. kilowatt-timer ud på nettet om året.

#kystlandet: