©  Foto:

Yding Skovhøj – Danmarks højeste punkt

I det smukke, kuperede og skovklædte område mellem Horsens og Silkeborg finder du mange af de højeste punkter i Danmark. De allerhøjeste punkter kan du se i Ejer Bjerge syd for Mossø. Her kan du bestige Danmarks top i 172,54 meters højde og nyde en fantastisk udsigt – omgivet af skøn natur og historiske gravhøje.

Bestig Bjerge i Bakkelandet

Området Ejer Bjerge er kendetegnet ved idylliske landsbyer mellem skov og landbrugsjord, forbundet med smalle snoede veje i kuperet landskab. Området er et godt udgangspunkt for en cykeltur, hvor man er garanteret at få sved på panden.

Heroppe i den tynde luft kommer du forbi Danmarks højeste punkter. Toppen af Yding Skovhøj ligger i 172,54 meters højde. På cykel stiger bakken 85 meter fra bund til top, men hvis du vil helt til toppen, må du hoppe af jernhesten og begive dig ind i Yding Skov. Her venter en skrap lille stigning op til toppen, hvor Danmarks højeste punkt venter.

 

Danmarks højeste punkt?

Det er blevet diskuteret vidt og bredt gennem århundreder. Hvad er egentlig Danmarks højeste punkt? Igennem tiden har flere forskellige punkter haft titlen, men i takt med at målingerne er blevet mere præcise, er det nu muligt at måle højder ned til én centimeters nøjagtighed. Så i dag burde der vel ikke være nogen tvivl?

Faktisk bliver det stadig diskuteret, hvilken top der har den ærefulde titel. I højlandet nord for Horsens ligger flere bakketoppe med kun få centimeters forskel i højden.

På toppen af Yding Skovhøj er placeret tre bronzealderhøje. Toppen på den midterste af disse høje ligger 172,54 meter over havets overflade. Det er mere end 1 meter højere end det næsthøjeste punkt i landet. Kritikere vil hævde, at bronzealderhøjene er menneskeskabte og derfor ikke naturlige. Ifølge denne tankegang skal de derfor ikke tælle med i opgørelsen.

I så fald mangler Yding Skovhøj sølle 9 centimeter for at kunne kalde sig kongerigets højeste tinde. Det er dermed en subjektiv vurdering, hvorvidt Yding Skovhøj fortjener den ærefulde titel.

Hvad synes du?

 

Oplevelser i nærheden

Yding Skovhøj ligger ved porten til Søhøjlandet og ganske tæt på Gudenåen.

Ikke langt fra herfra ligger Sukkertoppen – en bakke, der med sine 105 meter er beskeden af højde i forhold til Yding Skovhøj. Til gengæld er udsigten storslået og blandt de absolut flotteste i Danmark. Fra toppen kan du kigge ud over den smukkeste del af Gudenålandet, der ligger i området omkring Mossø. For foden af Sukkertoppen ligger idylliske Klostermølle, der foruden historiske bygninger – blandt andet Danmarks længste træbygning – tilbyder en flot udsigt for enden af Mossø.

Og så er der desuden kun en håndfuld kilometer til Den Genfundne Bro – en kulturhistorisk perle i smuk natur, som er områdets største attraktion.

 

Vil du besøge flere udsigtspunkter i området?

Følg dette link for at finde bjergtagende udsigter i Kystlandet.