©  Foto:

Purhøj

Purhøj er en af landets største bakker med top i 120 meters højde. Bakken, som kan ses 40 kilometer væk, har en spændende historie og en flot udsigt over Horsens Fjord.

Smuk udsigt over Østjylland

Bakkekammen Bjerrelide, sydøst for Horsens byder på flere store naturoplevelser og udsigtspunkter. Områdets højeste punkt er den markante bakke Purhøj med en stigning på mere end 70 meter fra foden til toppen. Fra toppen er der en smuk udsigt over det flade land nord for bakken. Herfra kan du tydeligt se Horsens og Horsens Fjord. På en dag med god sigtbarhed er det muligt at se helt til Aarhus mod nord og Æbelø nord for Fyn. Bakken ligger et par kilometer fra den sydlige udkant af Horsens og godt 7 kilometer fra Horsens Centrum.

 

Heksenes bakketop

Purhøj har en karakteristisk top med en kreds af bøgetræer, der kan ses på lang afstand. De fleste i lokalområdet kan genkende synet af de ensomme træer på toppen af bakken. Kredsen af træer er placeret ved en gammel gravhøj fra den yngre stenalder. Gravhøjen er dog desværre i tidens løb blevet gravet ud, og tilbage står gravranden som en lav kredsformet vold. I området har der været flere arkæologiske udgravninger med fund af blandt andet spydspidser, og umiddelbart øst for Purhøj har man fundet en større gravplads med mange fund.  

Ifølge et gammelt sagn var Purhøj også samlingssted for hekse og trolde på Valborgsaften, hvor hekse blev transporteret til bakken af hundjævle.

 

Galgebakken

Et kort stykke fra Purhøj ligger Galgebakken, der topper i 111 meters højde. Som navnet antyder, har Galgebakken en dramatisk historie, idet den var henrettelsessted for forbrydere og mordere.

Her blev tyveknægte hængt med tyvekoster på ryggen, og mordere blev halshugget til offentligt skue. Den sidste henrettelse fandt sted så sent som i 1856, hvor Søren Bundgård Rasmussen blev dømt til "at miste sin hals og hans hoved at sætte på en stage" for mordet på en kun 14-årig pige.

 

Udforsk Bjerrelide

I området ved den markante bakkekam syd for Horsens Fjord, Bjerrelide, ligger en række skove og naturoplevelser og venter på dig. I den store, nærliggende Bjerre Skov, som blandt andet er kendt for et af Danmarks længste og bedste MTB-spor, er der ganske kuperet og gode muligheder for vandreture. Overvej også en gåtur gennem den smukke skovklædte dal Klokkedal, og et besøg ved den smukke slotspark ved Boller Slot.

 

Flere bakketoppe i Horsens-området

Mange af Danmarks højeste punkter ligger i området nær Horsens. Find inspiration til flere bjergbestigninger her.