På vandretur i Boller Skov

Vandreture i Kystlandets skove

Foto: Dennis Plougmann

Ingen steder er vandreturen så fordybende og afstressende som i skoven. Her kan du lade dig omfavne af naturen i den mest rendyrkede form. I Kystlandet finder du skove i hundredvis, og de fleste af dem har gode vilkår for vandreture. Vi guider til de største oplevelser i de østjyske skove

Kystlandet har en god kombination af ældgamle skove og herregårdsskove. Fra nord til syd og fra øst til vest er der skønne, lettilgængelige vandreoplevelser under trækronerne, uanset hvor du befinder dig. Vi giver dig vores bedste tips og hjælper dig med at planlægge din næste tur. 

Vores bedste forslag

Liste
Kort

Staksrode Skov - Dramatiske skrænter mod Vejle Fjord

En af Danmarks flotteste skove finder du mellem Juelsminde og Vejle beliggende helt ud til kysten. Her er der særdeles høje skrænter, hvor træerne ligger hulter til bulter ned mod havet. I skoven er der tre skiltede ruter mellem 2,3 og 4,9 kilometers længde. Du kan støde på resterne af en gammel borg, og der er hele tre naturlejrpladser - heriblandt en unikt beliggende shelter på toppen af skrænten. Parkering på p-plads for enden af Staksrodevej. 

Læs mere
Udsigt over Horsens Fjord fra Blakshøj i Sondrup Bakker
Foto: Destination Kystlandet

Sondrup Plantage

Skøn kuperet skov i området ved Sondrup- og Uldrup Bakker. Skoven byder på flere flotte udsigtspunkter - heriblandt Blakshøj i 74 meters højde, hvorfra udsigten over Horsens Fjord er imponerende. Der er skiltede ruter, der fører rundt i Sondrup Bakker (4,4 km) og Uldrup Bakker (5,4 km). De to ruter ligger i forlængelse af hinanden, så man kan kombinere dem. 

Parkering ved p-plads på Sondrupvej. 

Læs mere
Foto: Simon Winther

Hansted Skov

Ved Egebjerg nord for Horsens ligger denne skov godt gemt i landskabet. Egebjerg Sø ligger i bunden af en flot dal, og herfra er der gode muligheder for vandreture i den kuperede skov langs med Hansted Å. Ved søen ligger en populær shelterplads. Der er gode forhold for rundture i skoven eller vandring mellem Hansted og Egebjerg langs med åen. Parkering ved Egebjerg Sø / Skovvej. 

Læs mere
Udsigtsplatform med kig til havet
Foto: Destination Kystlandet

Tønballe Skov

Tæt på den hyggelige havneby Snaptun ligger Tønballe Skov. Følg Kyststien fra Snaptun-Juelsminde og efter en lille kilometer langs vandet står du i den smukke skov. Gå forbi udsigtstårnet, som er bygget op omkring et stort bøgetræ. Herfra kan du se til Snaptun, Hjarnø og Alrø. Har du din firbenede ven med, kan du slippe den løs i den 9 hektarer store hundeskov.

Læs mere
Søen Elverdam i Bjerre Skov
Foto: Jens Kjær

Bjerre Skov

Mellem Horsens og Juelsminde ligger denne store skov ved bakkekammen Bjerrelide. Der er godt med bakker i skoven, som er mest kendt for at have et af Danmarks bedste mountainbike-spor. Cyklisterne skal dog ikke afskrække dig - der er mere end rigelig plads til vandrere. Vi anbefaler, at du går den 2 kilometer lange rundtur på den gule rute i naturskoven ved Søholt Mose. Du kan også kigge forbi søen Elverdam, og fortsætte turen til engområdet Bjerre Engsø, hvor der er en en fin udsigt over det åbne land. På Bjerre Skovvej er der hele fire nummererede p-pladser. 

Læs mere

Åbjergskoven ved Bygholm Sø

Turen rundt om Bygholm Sø er elsket af de lokale i Horsens. En stor del af ruten går gennem Åbjergskoven, helt ned til søbredden. I skoven er der plads til både vandreruter, ridestier og mountainbikespor på sydsiden af søen. Ved skoven ligger blandt andet den gamle jættestue Grønhøj. Du kan enten gå en rundtur på skovens stier eller tage den 7 kilometer lange rute rundt om søen. På nordsiden af søen kan du eventuelt også gå gennem den lidt mindre skov Ulvedalen. Parkering kan foretages ved p-pladsen på Åbjergskovvej i den østlige ende af skoven.

Læs mere
Trætoppene i Boller Skov ved Horsens
Foto: Hanne Nielsen

Boller Skov

Langs sydsiden af Horsens Fjord ligger Boller Skov - en smuk, gammel herregårdsskov med den imponerende slotspark ved Boller Slot. Boller Skov har flere skiltede ruter, og med de omkringliggende skove, er det et oplagt udgangspunkt for en længere vandre-, løbe- eller cykeltur. Den populære vandrerute rundt om Horsens Fjord, Fjordminoen, går ligeledes igennem Boller Skov.

 

Læs mere
Far og barn ved Boller Mølle i Klokkedal Skov
Foto: Hanne Nielsen

Klokkedal og Boller

Klokkedal er en aflang skov gennem en smeltevandsdal, som er kendt af alt for få. I bunden af dalen løber en å og en sti lige ved siden af. På begge sider af stien tårner skoven sig op ad stejle bakker. Man er ganske tæt på bygrænsen til Horsens, men det mærker man ikke på undervejs, hvor man er omfavnet af natur. En skiltet rundtur gennem Klokkedal og Boller Overskov er 7 km lang. En lille kilometer nord for Klokkedal ligger Boller Nederskovkov og Slot. Man kan med fordel kombinere de to skove, og gå en rundtur i Boller Nederskov på tre kilometer. Parkering ved offentlig p-plads ved Bollervej. 

Læs mere
Mand stør ved Gudenåens kilder i Tinnet Krat
Foto: Gert Skærlund

Det store vandskel

Det store vandskel er mere end bare stedet, hvor Gudenåen og Skjernåen har sine kilder. Her er en fantastisk natur med skov, eng og åbent landskab. I det fredede landskab ved Tinnet Krat er der flere skiltede ruter. Fra parkeringspladsen på gaden Vandskellet kan du følge den røde rute (4 km) forbi kilderne og gennem Koutrup Skov, hvor der er shelters og teltplads. Ved det store vandskel kan du også møde to af landets store vandreruter - Hærvejen og Gudenåstien, som starter netop her. 

Læs mere
Par cykler på Banestien Odder-Horsens
Foto: Melissa Villumsen

Stensballe skovene

I den nordøstlige udkant af Horsens ligger Stensballe-skovene og indbyder til vandreture. Langs Horsens Fjord's kyst går en sti gennem skovene. Stien er en del af Fjordminoen og Banestien Horsens-Odder. Du kan gå cirka seks kilometer langs kysten gennem skovene og tage en sti tilbage, som går inde i land. Undervejs bør du kigge forbi den lille halvø Troensø, hvor kysten slår et knæk på 90 grader. Herfra har du en forrygende  udsigt over fjorden. Der er også en hundeskov ud til kysten i Elbæk Skov. Parkering ved Husodde Strand eller Stensballegaard Golfklub. 

Læs mere

Vandrevenlige skove nær centrum af Kystlandets byer

Ved alle Kystlandets byer ligger grønne zoner lige i baghaven. Vi guider til vandreture i skove, der ligger i gåafstand til bymidten. Perfekt til en søndagstur. Se ruterne på det digitale kort nedenfor. 

Odder: "Danmarks største landsby" er omkranset af gamle herregårdsskove, som er et besøg værd på korte vandreture. Vi anbefaler Vejlskoven og Rathlousdal Skov i den sydlige og sydvestlige udkant af byen. Kombineres de to skove, er der stier nok til 15 kilometers vandring. Rathlousdal Skov kaldes også dyrehaven - her har nemlig tidligere ligget en zoologisk have. I dag kan I stadig besøge bjørnegrotten, som er et stort hit blandt familiens mindste. Skovene ligger cirka 1 kilometer fra centrum. 

 

Juelsminde: I den skønne ferieby ligger Tofteskoven ganske tæt på byens liv, og står i skarp kontrast til den intense sommeraktivitet omkring havnen. I udkanten af skoven ligger Juelsminde Naturlegepark - regionens suverænt største legeplads. Hjertestien i Juelsminde går både gennem byen, langs kysten og gennem Storskoven. Skoven ligger cirka 1 kilometer fra centrum i den nordvestlige udkant af byen. 

 

Brædstrup: Kun 500 meter øst for byens torv ligger Ring Skov. Følg Naturstien Horsens-Silkeborg fra torvet - herfra er der flere stier, som fører ind i skoven. Vi anbefaler en rundtur på cirka fire kilometer. Skoven ligger i forlængelse af Folkeparken. Kombiner eventuelt rundturen i skoven med en tur rundt om Ring Sø

 

Hedensted/Løsning: De to byer Hedensted og Løsning er næsten vokset sammen. Lige mellem byerne (øst for Løsning og nord for Hedensted) ligger den dejlige Sebberup Skov. Skoven er delt i to - en sydlig og nordlig del. I den sydlige del kan du gå en rundtur på cirka 3 kilometer. I Sebberup skovene ligger blandt andet en hundeskov og en fin shelterplads. 

 

Hou: 1 kilometer syd for havnen i den lille færgeby ligger en smuk gammel skov ud til kysten. Ravnskoven er, som navnet antyder, et af landets få ynglesteder for ravne. Du kan gå en cirka tre kilometer lang rundtur i skoven. Følg Strandgade fra havnen og fortsæt ligeud ad trampesti når vejen slår et knæk. I skoven er det flere steder muligt at komme ud til den fredelige stenstrand og nyde udsigten og roen. 

 

Snaptun: Lidt længere mod syd ligger endnu en lille færgeby med en smuk gammel skov ved kysten. Tønballe Skov byder på flere flotte udsigtspunkter over fjorden, et udsigtstårn, gamle skanser, hundeskov og skovfitness m.m. Fra havnen kan du følge skiltene for Kyststien Snaptun-Juelsminde gennem skovene eller følg et af vores andre ruteforslag for rundture. 

 

Horsens: Der ligger mange skove i udkanten af Horsens. Men Horsens er en stor by, så der er et stykke vej ud til de fleste af dem fra centrum. Nogle af dem er dog ganske lettilgængelige fra midtbyen. Cirka 1 kilometer fra banegården gennem Bygholm Park kommer du til Åbjergskoven på vestsiden af Bygholm Sø. på den anden side af søen ligger også Ulvedalen, der er mindre kendt, men ganske seværdig. Cirka 1,5 kilometer nord for gågaden ligger vildtreservatet Nørrestrand. Stierne på sydsiden af søen følger den nordlige udkant af byen gennem skovklædt terræn. 

Hvor finder jeg den største koncentration af skove?

Vil du gerne på længere vandreture gennem skovklædte områder? Nogle steder i Kystlandet ligger skovene som perler på en snor. 

Vejle Fjord: På nordsiden af Vejle Fjord mellem Juelsminde og Daugård ligger den ene skov efter den anden ud til kysten. Staksrode Skov er den mest kendte af disse, men du kan også tage på tur blandt andet i Grund Skov, Stouby Skov, Barrit Sønderskov og de mange mindre skove ved Rosenvold. Der er ikke en sammenhængende rute, der forbinder skovene, men du kan kombinere dem som det passser dig. 

Søhøjlandet: Den sydlige del af Søhøjlandet nord for Brædstrup ligger i stærkt kuperet terræn med en stor koncentration af søer. Her er dog også en række større skove ved landsbyer som Sdr. Vissing, Tønning, Voervadsbro og Addit. Se kortet ovenfor for inspiration. 

Bjerrelide: På sydsiden af Horsens Fjord ligger området Bjerrelide med mange interessante skove. Klokkedal, Bjerre Skov og Boller Skov har allerede været nævnt, men der er endnu flere skove i området, som kan kombineres til en længere tur. 

Færdsel i skove

Der er en frygtelig masse regler for færdsel i skove, og det kan virke som lidt af en jungle at finde rundt i. Men når det kommer til stykket er det ret simpelt. Holder du dig til skovstier i dagslys, så er du på den sikre side. 

I offentlige skove må du færdes døgnet rundt. I privarejede skove fra 6 om morgenen til solnedgang.

I private skove skal du holde dig til stier, mens du i offentlige skove kan gå hvor som helst. 

Ved indgangen og ved parkeringspladser til skovene vil der være skiltning, som viser om skoven er privat eller offentlig. Her vil det også fremgå, hvis der er særlige regler som du skal være opmærksom på. 

 

Du må ikke sove hvor som helst i de danske skove. Du er velkommen til at overnatte på naturlejrpladser og shelters i skovene. Vær dog opmærksom på, at nogle af dem skal bookes

Derudover findes der en række skove i området med fri teltning. Du kan få overblik over mulighederne for at overtnatte i skove på vores digitale kort

Uanset om det er privat eller offentlig skov skal hunden som udgangspunkt være i snor. 

Der er dog et stort antal hundeskove i området, hvor hunden må løbe frit i et større indhegnet område. 

I juli og august er der oftest tørt i skovene, men resten af året kan du risikere, at der er godt smattet på stierne. Særligt i områder med dale, åer og enge. Efter perioder med meget regn kan der være vådt i en længere periode. Det er heldigvis sjældent ufremkommeligt, og du bør bestemt ikke lade dig afskrække fra at lægge vandreturen i skoven, men du bør måske ikke tage de splinternye hvide sneakers på.