Destination Kystlandet

Fjordminoen – Horsens Fjord stien

En af Danmarks smukkeste fjorde byder på smuk, varieret natur, store oplevelser og gode forholde for vandrere. Denne skiltede rute fører dig hele vejen rundt om fjorden med hjælp fra et par færger og et par øer. Tag vandreskoene på og udforsk alt fra by til øer, skov, mark, eng, strand, havne og landsbyer på denne 52 kilometer lange tur.

Horsens Fjord er lig med skønne naturoplevelser…

… Og den nye vandrerute Fjordminoen gør det let for dig at opleve dem til fods.

Den snoede og bugtende fjord rummer mange naturformer og en stor variation. Her kan du opleve alt det bedste som den østjyske natur har at byde på inden for kort afstand.

Ruten følger kysten på både nord- og sydsiden af fjorden, krydret med et øhop til øerne Alrø og Hjarnø. Tag hele turen i et hug, over et par dage eller udvælg en etape, som passer dig. Der er gode muligheder for rundture med udgangspunkt i en del af ruten. Fjordminoen er en ny rute, som fortsat er under udvikling. Allerede nu kan du dog følge skiltene rundt på størstedelen af turen.

 

På øhop i fjorden

Kan man gå rundt om en fjord? Nej, det kan man fra naturens side ikke, men med lidt hjælp undervejs, er det muligt for dig at krydse fjorden. Øen Alrø er landfast via en dæmning på nordsiden af fjorden. Fra sydsiden af Alrø sejler den lille cykelfærge til naboøen Hjarnø. Og herfra kan du hoppe på Hjarnøfærgen til Snaptun på sydsiden af fjorden.

Alrø er en idyllisk ø, der især er kendt for sine gode spisesteder. Der ligger hele 3 af dem på øen. Møllegården, som er beliggende i en gammel grisestald, Café Alrø med deres landskendte kæmpetarteletter og Alrø Købmandsgård, hvor du kan smage bisonkød fra egen farm.

Fjordmino-ruten har et kort pitstop på havnen på havnen, hvor du skal skifte færge, men du kan med fordel gå en tur på rundøen, som byder på skøn østemning og rig natur. Hjarnøfærgen sejler 30 gange om dagen og du hopper bare på lige den afgang, som passer dig, når du er klar til at tage videre.

 

På nordsiden af Horsens Fjord

For enden af fjorden ligger kulturbyen Horsens med sit splinternye, indbydende havnemiljø. Du kommer forbi marinaen, bystranden Langelinie, hvor der altid er liv i sommerhalvåret, og Langelinies mindre kendte fætter, Strandparken. I bydelen Stensballe går du på en flot panoramasti med udsigt over fjorden til du kommer til Blå Flag-stranden Husodde Strand. Herfra går turen videre gennem Stensballe-skovene og videre mod øst gennem kuperet landbrugsjord, hvor der er fjordudsigt det meste af vejen.

Omkring Sondrup bliver landskabet ganske kuperet, og ved Sondrup Bakker kommer du gennem et af Østjyllands smukkeste skovområder.

Hele den nordlige del af ruten er skiltet.

 

På sydsiden af fjorden

Fra havnebyen Snaptun går turen mod Glud. Ved Glud kan du besøge frilandsmuseet Glud Museum, der giver et godt indblik i landbrugshistorien i et område præget af små landsbyer. Det samme kan du hos Danmarks Ferguson Museum, der ligger få kilometer derfra.

Fra Glud er ruten ikke skiltet. Du kan vælge at gå på hovedvejen til du kommer til Boller, og dreje ind mod Boller Slot.

Alternativt kan du tage mod nord til halvøen Borre Knob og gå langs kysten i vandkanten. Der er ingen sti, men det kan lade sig gøre at gå der, når der ikke er højvande. Ad kysten kommer du til Boller Skov, hvor du møder ruten igen.

Sørg for at besøge Slotsparken ved Boller Slot inden turen går videde ind mod Horsens. Det sidste stykke ind mod Horsens går via Planetstien. Ved starten af stien kan du tage turen ud på Boller Mole, hvorfra der er en flot udsigt over Horsens by.