To mænd på vandretur ved shelterplads i skoven

Vandreferie i Østjylland

Foto: Destination Kystlandet

Kystlandet rummer mange skønne, skiltede vandreruter gennem varieret natur. Forholdene i naturen er gode, men ruten er ikke alt, når du holder ferie til fods. Vandreferien er en helhedsoplevelse med overnatning, oplevelser, m.m. På denne side guider vi til alt det rundt om vandreturen.

Vi vil så gerne have, at du vælger Kystlandet som base på vandreferien

Kystlandet byder på gode vandreture ved fjorde, kyst, øer, skov, enge og byer. Infrastrukturen er i top - ruterne er skiltede og du kan let komme frem og tilbage mellem ruterne. Selvom du er midt i den dybe natur, er du ikke langt fra oplevelser, indkøbsmuligheder og byens liv. Her er både de vilde, primitive naturoplevelser og behagelig komfort altid inden for rækkevidde. 

Spørgsmål om udstyr til vandreferien

Nej! I naturen kan du komme som du er. Nogle har det bedst med at have alt det "rigtige" udstyr, mens andre har det fint i et slidt par løbesko og en plasticpose fra det lokale supermarked i hånden. 

Skal du gå langt - og i mange dage, bør du som minimum have en behagelig og rummelig rygsæk til dine pakkenelliker og et godt par vandresko/støvler.  

Ja da! 

Det er altid en god ide at få nogle kilometer i benene inden afgang på den store vandretur over flere dage. Du bruger nogle muskler som du ikke er vant til, hvilket godt kan give ømme stænger. Men den største udfordring er faktisk huden. Er du ikke vant til at gå langt, kan du opleve vabler, der potentielt kan gøre vandreturen ret ubehagelig, hvis du ikke er forberedt. Vi anbefaler, at du går en håndfuld ture ad den distance som du skal gå dagligt på vandreferien. Og husk, at du på vandreferien har en fyldt rygsæk, så sørg for at have vægt på, når du er ude og "træne". 

Og hvis du ikke er vant til at gå, er det ekstra vigtigt med godt fodtøj. Vælg vandrestøvler over vandresko, da de giver bedre beskyttelse til den trætte fod mod vrid og forstuvninger. Hav godt med sokker med på turen, og sørg for at skifte jævnligt. Og skulle du få våde fødder på turen, så sørg for at skifte strømper, hvis du vil undgå vabler. 

Hvis du skal ud og gå med en gruppe, der måske er lidt mere hardcore end dig, og vant til at vandre i ødemarken i dagevis, så vil du jo helst ikke være ham der holder de andre tilbage. Lidt træning, godt fodtøj  og vabelplaster i tasken - så er du godt på vej. 

En kombination af disse er ideelt.  

Det er en god ide altid at have en backup i tasken, hvis sulten skulle melde sig. Müslibarer, langtidsholdbart brød, konserves, frugt og snacks (vær opmærksom på at chokolade smelter i varmen) er godt at kunne hive frem, når energidepoterne skal fyldes op. 

Nogle vælger at lægge et dagligt supermarkedsbesøg på ruten og besøge et lokalt spisested om aftenen. På den måde skal du kun koncentrere dig om at have de hurtige kulhydrater i tasken. 

Det er også muligt at lave mad i det fri på områdets naturlejrpladser. I så fald skal du medbringe tørrede færdigretter og udstyr til madlavning.

Og husk at fylde vandflaskerne op inden afgang! Væskebehovet svinger fra person til person og afhænger af vejret, men en grundregel er, at du skal medbringe en liter væske til 10 kilometers vandring. 

  • Toiletpapir
  • Toilettaske
  • Solcreme
  • Plaster og vabelplaster
  • Flåtfjerner
  • Vådservietter og håndsprit
  • Skraldepose
  • Væskebeholdere (drikkedunke eller flasker). Du drikker cirka en halv liter væske på en times vandring. 
  • Snacks og hurtige kulhydrater
  • Regnslag til rygsækken
  • Regnjakke
  • Tøj til skiftende vejrforhold
  • Ekstra sokker
  • En powerbank

Sovepose og liggeunderlag og toiletpapir er et must - og eventuelt telt, hvis du ikke sover i shelter. 

Hvis du laver mad på lejrpladsen skal du bruge et trangia-sæt eller som minimum en gryde eller pande. Husk også tændstikker eller en lighter samt bestik og tallerken. En ting som ofte bliver glemt er opvaskemiddel til rengøring efter måltidet. 

Mad til turen kan med fordel være frysetørrede retter. Supermarkederne har efterhånden et godt udvalg, men der findes også retter (feltrationer) skabt til udeliv, der kan købes i outdoor-butikker. 

Når du skal proviantere

Skal rygsækken fyldes op med snacks, kulhydrater, drikkevarer eller måske den tandpasta som du glemte at få med til Kystlandet? Uanset hvor du befinder dig i Kystlandet, er du altid tæt på et supermarked, en dagligvarebutik eller et hypermarked. 

Medarbejder i grøntafdelingen i REMA 1000
REMA 1000

Du må godt snyde!

Er der en strækning som du gerne vil springe over? Eller skrider tidsplanen? Den offentlige transport er din ven i Kystlandet. Tog, letbane, regionalbusser og bybusser står klar til at fragte dig omkring i området. Alle byer er forbundne af buslinjer eller togstrækninger. Tjek Rejseplanen for at se, hvornår du kan komme afsted.  

Når du trænger til et godt måltid mad

Du kan sagtens leve af müslibarer, frugt, knækbrød og pulvermad på turen, men efter en lang dag i vandrestøvlerne, har du fortjent et godt, solidt måltid mad. Området byder heldigvis på mange gode restauranter, caféer og muligheder for takeaway. 

Når batterierne skal genoplades

Det er vigtigt at få en god nats søvn mellem vandringer. Nogle finder roen i det fri under nattehimlens stjerner. Andre vil hellere nyde hotellets komfort med varme dyner og morgenmad inden afgang. Sådan er vi så forskellige. Og du er ikke mindre "outdoorsy" fordi du gerne vil ind om aftenen og nyde lidt forkælelse. Det er jo trods alt ferie. Din ferie - dine vilkår. 

Hvor skal turen gå hen?

Vi kommer ikke udenom, at valg af vandrerute er en ret væsentlig detalje til vandreferien. Vi foreslår variation - her står Kystlandet stærkere end noget andet sted i Danmark. Tag for eksempel en dag ved Søhøjlandets kuperede skovlandskab, én i Det Østjyske Øhav, én ved Horsens Fjord, én langs Gudenåen ved Danmarks største kærområde, én ved de høje skrænter langs Vejle Fjord og én i det smukke sommerland ved de østjyske strande. Vi holder dig i hånden og guider dig til valg af vandrerute.