©  Foto:

Toppen af øen Endelave

I den nordligste del af Endelave, langt fra Endelave bys oplevelser, ligger naturområdet Øvre, der er et besøg værd for alle, der besøger øen. Det 170 ha fredede område har en ganske særlig natur med strandenge og lynghede, og ved øens nordligste spids er der en fin, fredelig badestrand.

Store naturoplevelser er værd at bevæge sig for

Den nordlige gren af den boomerangformede ø i Kattegat, Endelave, ligger et stykke vej fra øens færgeleje, spisesteder og butikker. Det er dog en ganske flot tur derud, uanset om du tager bilen, går derud ad den populære vandrerute, Kaninoen, eller lejer en cykel og tramper i pedalerne.

Området Øvre er et fredet og næsten ubeboet naturområde, som skiller sig ud fra den øvrige natur i Østjylland. Landskabet er ganske fladt og åbent med eng og hede, men også med fyrrekrat og små søer.

På Øvre er der gode muligheder for at møde de vilde kaniner som Endelave er så berømt for. Der er generelt et ganske karakteristisk dyre- og planteliv. Du kan for eksempel se den kødædende plante soldug og adskillige fuglearter fra vildtreservatet Flasken, der ligger i vandet umiddelbart vest for Øvre.

 

Endelaves egen udgave af Grenen

Mange har prøvet at besøge Danmarks nordligste spids og stå med et ben på hver side til et obligatorisk foto, hvor vandene mødes. Samme oplevelse kan du få ved Endelaves nordligste spids, Øverste Ende. Det er ganske vist ikke to forskellige have. Du vil kunne fornemme, hvordan du står midt i Kattegat med udsigt til hav, så langt øjet rækker.

Der er en ganske flot badestrand, hvor der generelt er fredeligt og kun få mennesker. Der er ingen faciliteter i forbindelse med stranden og spidsen – der er kun dig og den storslåede natur.

 

Sådan kommer du til Øvre og Øverste Ende

Det er relativt let at komme til Øvre. Fra havnen kan du bevæge dig mod øst langs kysten ad Endelave Strandvej. På et tidspunkt skifter vejen navn til Øvre og bevæger sig mod nord. Lidt før du når til Øverste Ende skifter vejen retning og bevæger sig mod østkysten og derfra mod syd. Det er muligt at parkere i siden ad vejen, hvor vejen slår et sving. Herfra fører en lille natursti det sidste stykke ud til stien og spidsen.

Du kan følge de blå kaninskilte for Kaninoen og de grønne for Mini-Kaninoen, der begger leder gennem Øvre og tæt på Øverste Ende. Den blå rute fører hele vejen rundt om Endelave på en 21 kilometer lang vandrerute. Den grønne rute (Mini-Kaninoen) er både tilgængelig for vandrere og cyklister. Den er 12 kilometer lang.

 

Mere inspiration til dit ophold på Endelave

Endelave er en skøn ferieø, der er værd at besøge både på dagsture og længere ophold. På denne side kan du finde inspiration til aktiviteter, spisning, overnatning m.m. på Endelave.