Vild Kanin på Endelave

Besøg Endelave - kaninernes ø

Foto: Destination Kystlandet

I Kattegat syd for Horsens Fjord ligger Endelave. Her kan du møde vilde kaniner, tage på tangsafari og følge den smukke vandrerute "Kaninoen". Og meget mere! Vi guider til de bedste oplevelser og steder, du bare MÅ se på øen.

På Endelave får du flot naturø for alle pengene. Her finder du en enorm rigdom af planter, dyr og naturformer, unikke oplevelser og et vadehav i miniformat.

Her er også trolde-løvskoven, en “Skagen-odde”, en sælkoloni og ikke mindst masser af vilde kaniner, der giver øen tilnavnet "Kaninøen".

Tag færgen fra Snaptun på sydsiden af Horsens Fjord (ca. 17 km. fra Horsens og 15 km. fra Juelsminde). Sejladsen tager en time, og undervejs kan du nyde udsigten over Møllegrunden med de mange sæler og være heldig at spotte marsvin og fugle.

Gå øen rundt på "Kaninoen"

21 kilometer med kilometervis af smuk natur, fredsfyldt ro og små, nuttede kaniner.

På Endelave er kaniner ikke et sjældent syn. De trives i den rå natur og fredede områder på den smukke ø, og du møder dem typisk tidligt om morgenen eller i skumringen.

Tag turen øen rundt på den populære vandrerute "Kaninoen", der strækker sig over 21 km. og tager dig forbi flere af kaninernes foretrukne levesteder. Her vil du opleve øens unikke stemning, dejlige natur og sjælfulde ro.

Og er 21 kilometer lige i overkanten, kan du også vælge en af de kortere ruter mellem 3 og 12 kilometer, og som alle kan ses på det digitale kort længere nede på siden. Alle ruter er tydeligt skiltede.

Mini-Kaninoen (12 km.): Turen tager dig rundt om øens nordlige spids og tilbage mod byen. Turen kan også cykles.

Rød Kaninrute (3 km.): Kort rundtur ved Endelave By, som også kan cykles.

Det kan godt være, at Spanien har Caminoen. Men på Endelave finder du Kaninoen! På den 21 km. lange vandrerute følger du i de vilde kaniners fodspor.

Oversigt over vandreruten Kaninoen på Endelave via Google Maps

Hent digitalt rutekort

Foto: Destination Kystlandet

De vilde kaniner

At se en lille vild kaninunge hoppe lystigt omkring er ikke et usædvanligt syn på øen. Endelave bliver ofte omtalt som ”Kaninøen”. Siden slutningen af 1920’erne har øen haft en bestand af vilde kaniner.

Kaninerne er lysebrune. Du kan se forskel på en hare og en kanin, da kaninen er mindre og har kortere ører. Haren har også sorte ørespidser og meget længere bagben. Ynglesæsonen begynder i februar. I løbet af de 10 måneder om året, de yngler, kan de nå op på mellem tre til fire kuld med to til otte kaninunger i hvert.

Fra 100 til 15.000 kaniner

Bestanden varierer meget fra år til år med helt ned til nogle få 100 og helt op til omkring 15.000 kaniner. Hvis bestanden bliver for stor, regulerer den ofte sig selv gennem sygdomme.

For jægere er Endelave også en populær destination. Fra 1. september og til 1. februar er det tilladt at skyde kaninerne. Årligt bliver der nedlagt ca. 5.-6.000 kaniner på øen.

Til hest eller på hjul

Du kan også leje en cykel hos Endelave Grill & Café på havnen i Endelave.

I Endelave by finder du mange gamle bindingsværksgårde, især nær gadekæret. Her er blandt andet en købmand og flere hyggelige spisesteder.

I Lægeurtehaven, hvor der dyrkes økologiske krydderurter, lægeplanter og blomster, kan du nyde en god frokost samt kaffe, te og lækre is.

Podcast: På oplevelse med Færgen

Varm op til dit besøg med Færgesekretariatets Podcast, hvor du blandt andre kan møde skibsføreren, som har sejlet på de syv have og overfartschefen, der gør alt for at sejle så miljørigtigt som muligt. Du kan også høre lederen af Endelaves museum fortælle om en af de største skibstragedier i dansk farvand nogensinde. Find podcasten her 

Godt at vide