Vandreture rundt om Kystlandets søer

Foto: Frederik Maj

I Kystlandet er det ikke kun ved kysten, at du kan gå ved vandet. Længere inde i land er der nemlig et stort antal søer i forskellige størrelser, som har optimale vilkår for vandring. Mange af søerne har stiforløb helt ned til søbredden gennem varierende landskab. 

Udforsk de østjyske søer til fods

Der er noget sært dragende ved vand for os mennesker. Om det er havet, søer eller en rislende bæk, kan det få os til at kigge, lytte, tænke og slappe af. Kystlandet - og særligt den nordlige del fra Horsens og op til Søhøjlandet - er ganske rigt på søer. Og mange af dem er udviklet som rekreative områder med stier og fine faciliteter. 

Vi guider til vandreture ved nogle af områdets søer - fra de helt små skovsøer til Jyllands største sø. Alle turene er rundture, så du starte og slutte samme sted. 

Vores 10+ bedste turforslag

Liste
Kort
Både i Bygholm sø
Foto: Destination Kystlandet
01

Rundt om Bygholm Sø (7 km)

Bygholm Sø er et af Horsens-områdets mest elskede udflugtsmål. Ruten rundt om søen går helt ned til søbredden i det skovklædte område ved Åbjergskoven. Undervejs kommer du nært forbi den velholdte jættestue Grønhøj og en campingplads med shelters og legeplads. Parkering  kan foretages mange steder. Blandt andet ved p-pladsen på Åbjergskovvej ved søens sydvestlige hjørne. 

Læs mere
Udsigt over vildtreservatet fra bakke i Stensballe
Foto: Destination Kystlandet
02

Rundt om Nørrestrand (13 km)

Vildtreservatet Nørrestrand ligger naturskønt i den nordlige udkant af Horsens by. Det store engområde, der har et rigt fugleliv, har fine stier i skovklædt terræn på sydsiden, mens man mod nord går på idylliske snoede landeveje. Flere steder er der en fremragende udsigt. Undervejs kommer du forbi vildheste og et stort fugletårn. Parkering kan foretages flere steder. F.eks. for enden af Flintebakken eller Rønnevej i syd eller på P-plads ved Nordre Strandvej i vest. 

Læs mere
Billede af Mossø set fra Klostermølle
Foto: Karen Heslinga
03

Rundt om Mossø (28 km)

Mossø er Jyllands største sø, beliggende i Søhøjlandet. Vandreturen går på nordsiden skiftevis på charmerende landevej med god udsigt og stier. Turen deler her forløb med den skiltede Vandrerute Aarhus-Silkeborg. På sydsiden går man primært på landevej. I vest ligger det historiske Klostermølle og den store bakke Sukkertoppen, som har en forrygende udsigt over søen i mere end 100 meters højde. Andre højdepunkter er den idylliske landsby Boes og Vædebro Srand i øst.  Parkering på p-plads på Klostermøllevej. 

Læs mere
Badebroen ved Ring Sø
Foto: Destination Kystlandet
04

Rundt om Ring Sø (2,5 km)

Ved Brædstrup ligger denne fine sø med badestrand og badebro. Rundt om søen går en trampesti gennem det generelt landbrugsprægede land, ganske nær søens bred. Turen kan med fordel kombineres med en rundtur i Ring Skov, Hjertestien i Brædstrup eller en gåtur i bymidten som har et overraskende godt handelsliv. Parkering på P-plads ved Søkildevej. 

Læs mere
Åkander på vandet i Egebjerg Sø
Foto: Destination Kystlandet
05

Egebjerg Sø (800 m)

Denne sø lidt nord for Horsens ligger ualmindeligt smukt i bunden af en dal ved Hansted Skov. I området kan du gå mange forskellige ture. En lille tur rundt om søen er ganske kort, men kan kombineres med en tur i Hansted Skov eller langs Lille Hansted Å til Hansted. Ved søen er der en flot shelterplads og gode muligheder for at nyde en frokost i det fri. Parkering på p-plads helt ned til søen ved Skovvej. 

Læs mere
Familie står ved bredden af Naldal Sø
Foto: Destination Kystlandet
06

Vestbirksøerne (10 km)

Vestbirksøerne, som er en del af Gudenåen ligger naturskønt i Bakkelandet. Ved de tre søer Naldal Sø, Bredvad Sø og Vestbirk Sø er der ikke stier helt ned til vandet, men vi anbefaler en vandretur rundt i området med masser af flot natur og god udsigt flere steder. I området ligger også Den Genfundne Bro, der er blandt de mest populære naturattraktioner i Danmark. Naldal Sø er badesø, og her kan du tage en dukkert på turen. På vores kort nedenfor hedder turen Den Genfundne Bro-ruten. Parkering ved Den Genfundne Bro på Vestbirkvej. 

Læs mere
Rørbæk Sø
Foto: Destination Trekantområdet
07

Rørbæk Sø (14 km)

Rørbæk Sø ligger i et skønt skovklædt terræn med fredet natur. Søen ligger ikke langt fra Gudenåens udspring, og vi anbefaler denne rundtur mellem Gudenåens kilder og Rørbæk langs sydsiden af søen. Parkering ved Gudenåens udspring på Vandskellet eller ved Naturcenter Koutrupgaard ved Koutrupvej.  

Læs mere
08

Rundt om Drosselmosen (1,7 km)

Nordvest for Odder, nær Torrlid, ligger denne lille sø godt gemt i Nørreskoven. Der kan gåes flere ture i Nørreskoven, men den korte rute rundt om søen er mindre end to kimometer lang og forgår på velholdte skovveje. I skoven finder du både det højeste punkt og det højeste træ i Odder Kommune. Parkering i vejsiden ved Nørreskovvej. 

Læs mere
Udsigt over Hedensted Søerne på en solskinsdag
Foto: Destination Kystlandet
09

Hedensted Søerne (ca 4 km)

Hedensted Søerne er et nyt rekreativt område i den vestlige udkant af Hedensted by bestående af syv mindre søer. Rundt om søerne er der stier og trampestier, der gør det muligt at komme omkring hver enkelt sø. Der er toiletbygning, madpakkehus, discgolf-bane, og en bålhytte med shelters i området. Følg skilt til Hedensted Søerne fra Årupvej. Langs grusvejen er der skilte til parkering. 

Læs mere
Torsted Engsø i Horsens
Foto: Destination Kystlandet
10

Rundt om Torsted Engsø (1 km)

Endnu et nyt rekreativt område finder du syd for Bygholm Sø ved Torsted Engsø. I det store indhegnede område er der trampestier, der fører rundt om søen. Der er desuden en del græssende får i området, som er kendetegnet ved eng og overdrev. Parkering ved hjørnet mellem Vågøvej og Sandøvej. Der er desuden adgang til indhegningen fra Sverigesvej overfor kolonihaveområdet. 

Læs mere