klostermølle ny

Bygningsværker der fortæller historiens gang

Foto: Sarah Green

Danmarks historiske arv ses både i vores bygninger, natur, skulpturer og i landskabets udformning. Tag på udflugt til nogle af Kystlandets mest markante bygninger, som alle er muret med historie.

De fleste herregårde og slotte er i dag privatejede og ikke tilgængelige for offentligheden. Men det  afholder os ikke fra at betragte dem, gå tur i haverne, hvor det er lovligt – og at dykke ned i de mange historier, der bare venter på at blive hørt.

Vidste du for eksempel, at den fine frue på Åkjær Gods i 1700-tallet ikke blot ville begraves i silkekjole med nette silkestrømper, men at selv samme strømper skulle udskiftes hvert år til jul?

Eller at adelsdamen Kirsten Munk, der fik 12 børn under sit ægteskab med Kong Christian IV, sad i husforvaring på Boller Slot fra 1630 til sin død i 1658? Kongen anklagede hende for ægteskabsbrud, landsforræderi samt forsøg på at forgive og forhekse ham – og forviste hende fra hoffet.

Denne liste over historiske bygninger i Kystlandet er langt fra udtømt.

Faktisk er den kun et lille spadestik ned i de skatte, der gemmer sig i landskabet.

Find mange flere historiske bygninger og fabelagtige fortællinger her på siden.

12 markante bygninger muret med historie

Fra ældst til yngst...

Liste
Kort
Foto: Melissa Villumsen
01

Boller Slot (1550)

Bollers tidslinje strækker sig helt til-bage til 1350, og historierne involverer adskillige adelsslægter, drama og fester i 1700-tallets slotshave. 

Læs mere
Billede af Rosenvold Slot set udefra
Foto: Destination Kystlandet
02

Rosenvold Slot (1585)

Dette slot ved sommeroasen Rosenvold har en spændende historie med et royalt snit. Slottet har været ejet af den samme familie gennem 400 år. 

Læs mere
Åkjær Gods
Foto: Gert Kjeldal
03

Åkjær Gods (1679)

Åkjær Gods har været et af Jyllands største, lige siden Aarhus-bisperne i senmiddelaldere samlede deres gods i Hads Herred. 

Læs mere
04

Det Lichtenbergske Palæ (1744)

Barokpalæet, der i dag huser Jørgensens  Hotel, blev bygget som bolig for en succesrig adelig købmand og hans familie. 

Læs mere
Sø ved Scandic hotel
Foto: Gitte Vium
05

Bygholm Slot (1775 )

Det ældste Bygholm blev opført i 1313 under kong Erik Menved, mens den nuværende hovedbygning er fra 1775. Her finder du i dag det smukke hotel Comwell Bygholm Park. 

Læs mere
To er på tur ved Palsgaard Slotspark
Foto: Destination Kystlandet
06

Palsgaard Slot (1803)

Palsgaard er en storslået trefjøjet herregård 6 km nord for Juelsminde med en smuk slotspark omkring. Kernen i Palsgaards hovedbygning kan spores tilbage til middelalderen, og du kan derudover se flere forskellige gamle avlsbygninger i gulkalket bindingsværk.

Læs mere
Foto: Destination Kystlandet
07

Bjerre Arrest (1846 )

En bygning med mange formål, der både har været tinghus, tingsal, arrestforvarerbolig og fængselsanneks for modstandsfolk. I dag bruges arresten til events og rundvisninger.  

Læs mere
Parkeringsplads foran Fængslet
Foto: Destination Kystlandet
08

Horsens Statsfængsel (1853)

Dette fængsel er kendt og berygtet vidt og bredt. Engang hjemsted for nogle af landets hårdeste forbrydere - i dag en af Denmarks største kulturinstitutioner og turistattraktioner. Besøg Europas største fængselsmuseum og hør de mange spændende fortællinger fra fængslets mere end 150 år lange virke. 

Bjerre Mølle
Foto: Carsten Bech Holm
09

Bjerre Mølle (1860)

En ottekantet hollandsk vindmølle, som er den eneste bevarede teglhængte mølle i Danmark. Møllen blev oprindeligt anvendt som kornmølle og var i drift indtil 1955.

Læs mere
Klostermølle set ovenfra
Foto: Destination Kystlandet
10

Klostermølle (1872)

900 års kulturhistorie ved Gudenåen startede som et kloster for benediktinermunke helt tilbage i 1100-tallet. I 1872 blev møllen ombygget til fabrik med produktion af papirmasse og pap, indtil en brand satte en stopper for produktionen i 1973. I dag benyttes bygningerne til naturskole.

Læs mere
Uldum Mølle
Foto: Destination Kystlandet
11

Uldum Mølle (1895)

Kom helt ind i maskinrummet på en smuk hollandsk mølle og oplev det arbejdende møllemuseum, hvor du kan se, hvordan melet bliver til – mens det bliver til. Du kan også blive klogere på Uldumpigens historie, et moselig fundet i det omkringliggende kærområde, og se velbevarede knogler fra urokser og andre fortidsdyr.

 

Læs mere
12

Vestbirk Vandkraftværk (1924)

Danmarks første vekselstrømsværk, der er drevet af vandkraft. Vestbirk Vandkraftværk er placeret ved Gudenåen og var engang hovedkvarter for Nissebanden, da den var på Grønland!

Læs mere