©  Foto:

Rosenvold Slot

Ned til Vejle Fjord, ved den lille sommeroase Rosenvold, ligger dette arkitektonisk smukke renæssanceslot fra 1500-tallet. Slottet er privatejet og lukket for offentligheden, men kan ses fra Rosenvoldvej, ikke langt fra stranden. 

Renæssanceslot i skønne omgivelser

Rosenvold er et populært, men fredeligt udflugtsmål placeret i en åbning i et ellers skovklædt område ved indsejlingen til Vejle Fjord. Gemt væk fra områdets badestrand og lystbådehavn ligger denne gamle herregård med mange hundrede år på bagen. Slottet er ikke offentligt tilgængeligt, og det er ikke tilladt at begive sig ind på grunden, men du kan se den meget karakteristiske bygning, hvis du følger Rosenvoldvej fra havnen mod øst og rundt om hjørnet, hvor vejen slå et sving.

 

Den historiske bygning

Hovedbygningen blev opført helt tilbage i 1585, hvilket gør Rosenvold til en af de ældste blandt Kystlandets 30 herregårde. Den skiller sig samtidig ud med sin meget karakteristiske arkitektur i renæssancestil. Bygningen leder tankerne hen på et fæstningsværk, hvilket understreger denne tids behov for at beskytte sig mod fjender, oprørere og røvere. Murværket består af store, røde munkesten, og i begge ender af den aflange bygning findes to markante tårne med kobbertag. Udenfor hovedbygningen findes avlsbygninger og en voldgrav, som i dag udgør en sø.  

 

Herregårdens historie - med et royalt snit

Midt i 1500-tallet var Holger Rosenkrantz indehaver af to herregårde - Boller Slot ved Horsens samt Staksevold, der var placeret ganske tæt ved Rosenvolds nuværende placering. Hans enke, Karen Gyldenstjerne, besluttede sig for at nedrive Staksevold og opføre Rosenvold, som herefter blev underlagt Boller. Ruinerne af Stagsevold kan stadig ses i det nærliggende Staksrode Skov, en kilometer fra Rosenvold. Boller og Rosenvold blev senere solgt til Ellen Marsvin og overdraget til hendes datter Kirsten Munk, som var gift med ingen ringere end Kong Christian IV. Kirsten Munks uheldige tendens til utroskab betød dog, at kongen tvang hende til at forlade hoffet og deres 12 fælles børn, og hun blev sendt i eksil og husarrest i de ”mere ydmyge” rammer i Rosenvold Slot og Boller Slot.

Efter Kirsten Munks død blev Rosenvold og Boller opsplittet, og Rosenvold blev solgt til Henrik Rantzau. Den dag i dag, 400 år senere, er Rosenvold stadig på Rantzau-familiens hænder og er nu ejet af Carl Johan Ulrik greve Rantzau.

 

Flere historiske oplevelser

Er du på udkig efter andre attraktioner i lokalområdet med et historisk snit? På denne side guider vi til historiske bygningsværker og andre steder med spændende historiske fortællinger.

 

Udforsk Vejle Fjord

Vi anbefaler klart, at du kombinerer turen til Rosenvold med en vandretur i Staksrode Skov, hvor du kan se resterne af Rosenvolds forgænger, Stagsevold. Du kan eventuelt også besøge det ovennævnte Boller Slot, med sin smukke, offentlige slotspark.

Området omkring Rosenvold byder på flere attraktioner i den smukke natur. I denne guide kan du finde inspiration til oplevelser på nordsiden af Vejle Fjord.