Badebro med kørestolsadgang

Tilgængelige naturoplevelser i Kystlandet

Foto: Kasper Rander, Communiko

Du kender det sikkert, hvis du har fysisk funktionsnedsættelse. Du har lyst til at besøge et naturområde, men ved ikke om du kan komme omkring med dine særlige behov. Det kan være svært at finde information om emnet, men vi guider til områder i Kystlandet som du trygt kan besøge. 

Naturen skal kunne nydes uanset behov

Her følger vores forslag til oplevelser i det fri, der er egnede til kørestolsbrugere og gangbesværede. 

Liste
Kort

Guidede naturture og kurser for dig med fysisk funktionsnedsættelse

Alle skal have mulighed for at opleve og nyde naturen. Det er grundindstillingen hos Outdoor Connection, som blandt andet specialiserer sig i at tilbyde naturoplevelser for folk med fysisk funktionsnedsættelse eller andre særlige behov. Guiden har erfaring med at hjælpe netop denne målgruppe og har udstyret, som muliggør ellers utilgængelige oplevelser. 

Den Genfundne Bro
Foto: Sarah Green

Den Genfundne Bro

Fra den offentlige parkeringsplads på Vestbirkvej fører en asfalteret sti de 300 meter til Den Genfundne Bro. Du kan som gangbesværet eller kørestolsbruger uden problemer komme ud på broen og nyde udsigten over Gudenåen. Der er handicaptoilet samt adgang til borde/bænkesæt ved broen. Den Genfundne Bro er en del af Naturstien Horsens-Silkeborg, der ligeledes er beskrevet nedenfor. Det er derfor muligt at følge den asfalterede sti, hvis man ønsker at udforske mere af naturen omkring Vestbirk. 

Læs mere
Livreddertårn ved Saksild Strand med gæster på stranden
Foto: Destination Kystlandet

Saksild Strand

Ved Odderkysten ligger østkystens vel nok bedste badestrand. Som gangbesværet eller kørestolsbruger har du adgang til vandet via strandmåtter, som er udrullet i sandet. To styk fra p-plads til vandet og to langs med vandet. Der kan parkeres ganske tæt på stranden. Der er fin adgang til butikkerne omkring stranden, ligesom der er handicaptoilet ved stranden. I sommerperioden holder livreddere øje med strandgæster.  

Læs mere
To på cykeltur på Naturstien Horsens-Silkeborg
Foto: Hanne Nielsen

Naturstien Horsens-Silkeborg

Naturstien, også kendt som Bryrupbanestien, er en 61 kilometer lang asfalteret jernbanesti, som forbinder Horsens, Silkeborg, landsbyerne imellem dem og naturen. Stort set hele ruten er kørestols/barnevognsvenligt indrettet. Naturstien Horsens-Silkeborg er en god mulighed, hvis du ønsker at udforske den flotte natur ved Bakkelandet og Søhøjlandet. Der er utallige steder undervejs, hvor der er let adgang til ruten fra parkeringspladser. 

Læs mere
Par går hånd i hånd på Kyststien ved Hou
Foto: Kristoffer Loft

Kyststien ved Hou

Kyststien ved Hou er en dejlig vandrerute med udsigt til Odderkystens strande, som går fra havnen i Hou til Hølken Strand. Den første kilometer fra havnen i Hou har en særlig handicapvenlig belægning, så turen også kan nydes i kørestol. For enden af denne strækning, er der en kørestolsvenlig bademulighed fra en badebro med en fantastisk kran/lift. 

Læs mere
Kvinde går tur med sin hund ved Bygholm Sø
Foto: Destination Kystlandet

Bygholm Sø

Et af Kystlandets mest populære naturområder til naturudflugter er denne sø ved Horsens. Den 8 kilometer lange tur rundt om søen ved vandkanten foregår primært på pænere grusstier, hvor det kan lade sig gøre at komme rundt med kørestol med hjælper. Der er flere steder på ruten, hvor man kan parkere og nyde udsigten ved de opstillede borde/bænkesæt. Hvis du parkerer ved Bygholm Sø Camping kan du komme helt ned til vandet og gå/køre en kort tur på den flotte sti. 

Læs mere

Storstranden i Juelsminde

Den populære Blå Flag-strand i Juelsminde er blevet udvidet med en lang badebro, et livreddertårn og en ny parkeringsplads helt ned til stranden. Badebroen starter fra parkeringspladsen, så kørestolsbrugere let kan komme ud på broen. Det er muligt at låne en badestol/strandkørestol, der gør det muligt at komme ud i vandet. Nøglen til denne kan hentes i fiskebutikken Juelsminde Fisk. 

Læs mere
Dronebillede af naturområdet Nørrestrand med Horsens by og fjord i baggrunden
Foto: Malik Parsberg Skydsgaard

Nørrestrand

Vildtreservatet Nørrestrand smyger sig op ad Horsens' nordlige udkant med lettilgængelige stier og bevaringsværdig natur. Det er flere steder på den skovklædte sydside muligt at køre helt ned til stierne og parkere - for eksempel for enden af Flintebakken eller for enden af Rønnevej. Herfra kan du gå/køre en kort tur i det grønne. Der er en øvre og en nedre sti på sydsiden, som begge er relativt pæne grusstier (den øvre i lidt bedre stand - særligt i våde perioder).  

Læs mere
Bænk ved vandet i Daugård Strand
Foto: Destination Kystlandet

Daugård Strand

Skønne Daugård Strand ved Vejle Fjord har en asfalteret strækning, som går fra parkeringspladsen til stranden. Herfra kan du via en måtte i sandet få adgang til en af strandens badebroer, som også er tilgængelig for kørestolsbrugere. Herfra er udsigten noget ganske særligt. Der er kørestolsvenlig adgang til toiletbygningen, men der er ikke et egentligt handicaptoilet. Et minus er den asfalterede bakke mellem p-pladsen og stranden, hvor der skal lægges kræfter i for kørestolsbrugere. 

Læs mere
Redningskrans ved Langelinie strand
Foto: Hanne Nielsen

Langelinie

Bystranden Langelinie i Horsens er udstyret med en større badebro med en rampe som både kørestolsbrugere og dårligt gående kan benytte. Det er muligt at parkere på havnen, cirka 350 meter fra broen. Langelinieanlægget er græsklædt, er der er ikke handicapvenlige stier, som fører ud til broen. Græsplænen er dog altid velholdt og plan. 

Læs mere
To er på tur ved Palsgaard Slotspark
Foto: Destination Kystlandet

Tag en tur i parken

Parkerne er med deres menneskeformede natur, velanlagte stier og gode faciliteter et oplagt bud på et udflugtsmål i det grønne for dig med fysisk funktionsnedsættelse. Det ved du selvfølgelig allerede, men har du mon besøgt alle Kystlandets by- og slotsparker? Vi kan for eksempel anbefale Palsgaard Slotspark, kurvejene ved det gamle sanatorium og Bygholm Park. 

Mere tilgængelighed i Kystlandet

Værelse i hytte på Hou Søsportcenter med kran på badeværelse og brede døre
Tilgængelige overnatningssteder i Kystlandet
Vandhalla i Hou
Tilgængelige oplevelser i Kystlandet