Destination Kystlandet

Det Østjyske Øhav

Ud for Østjyllands kyst ligger en perlerække af små øer, som kan besøges hver især eller flere i et øhop i Det Østjyske Øhav. Uanset om turen går til Tunø, Endelave, Hjarnø eller Alrø er skibet ladet med masser af østemning, smukke strande og god udsigt hele vejen rundt.

Tag en smuttur til en af de charmerende øer i Det Østjyske Øhav. Her falder skuldrene helt automatisk ned, så snart du træder af færgen eller båden. 

Med mange øer og havne spredt ud over et forholdsvist lille område er Det Østjyske Øhav et ægte paradis for lystsejlere, der gerne vil have mange muligheder og høj fleksibilitet.

Men der er heldigvis heller ikke sparet på færgeforbindelserne, så selv uden egen båd er det en smal sag at tage på øhop.

"Om sommeren er Danmark fantastisk, og det er et privilegie som sejler at komme rundt og opleve vores land, der er skønt alle steder. Dog tog det østjyske mig fuldstændigt med storm! Vi mødte kun gæstfrihed og åbne arme - og var så heldige at opleve den helt unikke ånd, der hersker ude på øerne, hvor man står på spring til at hjælpe hinanden. Det var helt særligt."

-Bubber i TV-udsendelsen "Bubber og Villum til søs" på DK4

Bubber og Tomas Villum i Det Østjyske Øhav

I marts og april 2021 kan du på DK4 følge Bubber og Tomas Villum, der tager på en 10-dages rundtur i Det Østjyske Øhav.

Her kommer Bubber og Villum bl.a. andet forbi Horsens, Juelsminde, Hjarnø, Endelave og Tunø. De erfarne sejlere besøger de lokale seværdigheder, spisesteder og erhvervsdrivende - og får sig en snak med øboerne om det helt særlige ved det østjyske ø-liv. 

Se med og se om det lykkes Bubber at styre Hjarnøfærgen!

Horsens, Juelsminde og Hjarnø, DK4 den 26. marts 2021 kl. 21:10

Endelave og Tunø, DK4 den 2. april kl. 21:10

Frihed og færgefart

Fra færgebyen Snaptun kan du sejle til Endelave, der er kåret til Årets Ø i 2021. Her kan du møde vilde kaniner i hundredevis og være med til gratis ferieaktiviteter som yoga, vandreture og crossfit.

Eller sejl til Hjarnø (også fra Snaptun), som kun ligger 500 meter fra fastlandet - men som bestemt ikke går på kompromis med østemningen af den grund. Herfra kan du sejle videre til Alrø, en hyggelig ø med ægte Morten Korch-idyl og kæmpe-tarteletter. Øen er landfast med nordsiden af Horsens Fjord via en dæmning.

Du kan også tage til havnebyen Hou og sejle videre til den bilfri Tunø - et levende ø-samfund med by, skole (i skrivende stund med fire (!) elever, købmand, fantastisk mad, skattejagt og en traxa!

Endelave - Årets Ø

Endelave er en af landets flotteste naturøer. Her kan du fx gå øen rundt på vandreruten "Kaninoen" (21 km.), hvor du kommer forbi flere af kaninernes foretrukne levesteder.

Øen har 155 indbyggere og har et areal på 13,2 kvadratkilometer. Du sejler fra Snaptun ved udmundingen af Horsens Fjord med Endelavefærgen (ca. 60 min.).

Tunø - bilfri ø

På Tunø skal du ikke holde øje med trafikken. Du skal bare nyde roen og de frie rammer. Her kan du nyde kølig hvidvin og røget fisk på havnen og lækre grøntsagsboder i vejkanten.

Du kan også gå øen rundt på under tre timer (8,3 km.) - og napper du et gratis skattekort på færgen fra Hou (eller downloader det her) kan du løse sjove og lærerige opgaver undervejs!

Overfarten fra Hou tager ca. 55 minutter.

Alrø

Ægte Morten Korch-idyl, bindingsværkhuse, hyggelige spisesteder og kæmpetarteletter.

Det er overskrifterne, når du tager på tur til Alrø. Øen er landfast med nordsiden af Horsens Fjord via en dæmning, og du kan også komme ti øen med Cykelfærgen om sommeren fra Hjarnø og Snaptun (25 minutter).

Øen er oplagt til outdooraktiviteter, og du kan også prøve kræfter med landets største tarteletter hos Café Alrø. Én gang er det lykkedes en kunde at spise 5 (fem!) kæmpetarteletter i træk! Bliver det dig, der slår rekorden?