©  Foto:

Kalvestenene på Hjarnø

På Hjarnø ligger 10 velbevarede skibssætninger fra vikingetiden, der let kan besøges, når du er på dagstur til øen. Kalvestenene, som har givet anledning til spændende sagn, er et af de bedste steder i Danmark at opleve synlige tegn på vikingetiden i landskabet.

Hvor vikingerne levede, blev vikingerne begravet

Tæt på Hjarnøs sydøstlige kyst ligger et synligt og velbevaret levn fra vikingetiden. I det fredede område tæt på Odden kan du se 10 skibssætninger fra perioden 850-950. Oprindelig har der været mere end 20 skibssætninger på denne gravplads. Gravene kan ses som en hedensk manifestation i en tid, hvor kristendommen var i fremdrift i landet. Skibssætningerne er et religiøst symbol på den afdødes tilknytning til de nordiske guder – nærmere bestemt Njord, hvis symbol er et skib. Man valgte et skibsformet gravsted for at påkalde en god sejlads og fangst hos Njord.

Skibene er op til 8 meter lange og består af oprejste kampesten. Tre af gravene er blevet arkæologisk udgravet, og her kunne man se, at de afdøde var blevet brændt før de blev begravet, hvilket var en velkendt og normal praksis i vikingetiden.

Skibssætningerne er gravmonumenter for mægtige mænd eller kvinder, som styrede øen og dermed indsejlingen til Horsens Fjord.

 

Kong Hjarnes gravsted

Et gammelt sagn fortæller, at sagnfiguren Kong Hjarne ligger begravet i skibssætningerne.

I 500-tallet døde Daner-kongen Frode Fredegod og lå død på sit ligbål. Men de kunne ikke tænde bålet, for hans sønner var der ikke til at synge en dødssang for kongen. Derfor trådte den jyske kriger, Hjarne, frem for forsamlingen og sang en sang så smuk, at jyderne efterfølgende udnævnte ham til den nye konge over Jylland. Hjarne konsoliderede sin kongemagt på øen, som er opkaldt efter ham. Her blev han gift med krigerkvinden Alrune, som fik tildelt naboøen Alrø. Sammen fik de en søn, der kom til at hedde Endlau. Ham tildelte de Endelave. Sammen konsoliderede den jyske kongefamilie deres magt ved indløbet til Horsens Fjord.

Men freden varede ikke ved i Kong Hjarnes jyske kongerige. Snart vendte Frode Fredegods sønner tilbage fra vikingetogt og erklærede krig mod Kong Hjarne. Det endte med et stort slag, hvor Kong Hjarne, hans slægt og hans jyske hær blev dræbt.  Sagnet siger, at den nye Kong Fridleif trods alt ønskede at ære Kong Hjarne ved at begrave ham i de skibssætninger, som stadig står på Hjarnø den dag i dag.

Fortællingen om Kong Hjarne er blot en myte, der blev nedfældet af Saxo, men for få år siden var der en ung kvinde, som fandt Danmarks største guldskat på Hjarnø. Guldskatten var fra samme periode og indikerer, at Hjarnø har været hjemsted for magtfulde familier. Det er dog uvist, hvem der blev begravet i Kalvestenene. 

 

Udforsk Hjarnø

Hjarnø er en lille ø ved indsejlingen til Horsens Fjord, som byder på skøn, autentisk dansk østemning. Færgen går 30 gange om dagen og sejladsen tager kun fem minutter. Øen byder på ro, skøn natur, men har også både spisested, overnatningsmuligheder og butikker.

Fra havnen kan du følge en skiltet rute mod øst langs sydsiden af Hjarnø. Fra øens kirke, som er Danmarks næstmindste før en sti ned til Hjarnø Odde. Når I har passeret den lille sø ved Odden, ligger Kalvestenene på jeres venstre hånd.

Du kan finde inspiration til din tur til Hjarnø på denne side.