©  Foto:

GudenåStien: Fra Gudenåens udspring til Uldum Kær

Følg Gudenåen gennem fredede naturområder fra Tinnet Krat til Uldum Kær. Oplev den helt særlige naturtype, der kendetegner denne del af Gudenåen med eng, kær og egeskov og masser af smukt landskab.

Vandretur gennem Gudenåens smukke natur

Tag vandreskoene på og begiv dig ud på denne anbefalelsesværdige tur langs det første stykke af Gudenåen fra dens kilder i det store vandskel, gennem Gudenådalen til Tørring og videre til det store og enestående kærområde ved Uldum. Turen er skiltet hele vejen, da der er flere forskellige skiltede rundture på strækningen, som ligger i umiddelbar forlængelse af hinanden. 

 

Udforsk det store vandskel

Cirka 10 kilometer vest for Tørring pibler kildevandet kontinuerligt op af jorden i Tinnet Krat. To steder, faktisk. Den ene kilde markerer starten på Danmarks vandholdigste å, Skjernåen. Den anden, 100 meter derfra, er Danmarks eneste flod, Gudenåens udspring. Her ved Gudenåens start, kan du starte vandreturen, der på sigt skal gå helt til Randers Fjord som en samlet rute.

Tinnet Krat og det store vandskel er et større fredet naturområde, som ligger hvor Hærvejen møder kildernes udspring. Landskabet byder på en blanding af eng, egeskov, hede og overdrev i et særpræget og smukt landskab. Her ved kilderne finder du også resterne af Danmarks første badeland, der i mange år var en stor attraktion, hvor man kunne komme og bade i kildevandet. Ganske tæt herpå ligger også besøgslandbruget Tinnetgaard, som har gårdbutik og café med kaffe, is og kage. 

Fra kilderne fortsætter ruten gennem Gudenådalen, hvor der flere steder er flot udsigt over området. En del af turen foregår på trampestier gennem vådområderne i dalen. Der kan derfor være vådt i perioder, og du bør overveje dit valg af fodtøj.

 

Tørring – hvor kanoturen starter

Midt på ruten ligger Tørring, hvor det er muligt at proviantere eller nyde et godt måltid mad ved et af byens spisesteder. Tørring er startsted på den populære kanosejlads på Gudenåen. Stedet hvor ruten leder forbi Tørring Camping og Tørring Kanoudlejning er derfor et yndet og velkendt sted for landets kanofarende.

Hvis rutens 20 kilometer er i overkanten, så kan det anbefales at starte turen i Tørring.

 

Uldum Kær

Fra Tørring går turen gennem fladt englandskab til det 1050 ha store Natura-2000 område, Uldum Kær. Området rummer et rigt og unikt dyre- og planteliv, og du har god mulighed for at observere det fra de opstillede fugletårne. Øst for Uldum Kær ligger byen Uldum. Her kan du besøge Uldum Mølle Museum, hvor du blandt andet kan se en udstilling om Uldum Kær og den tørvegravning, der har fundet sted i området i århundreder.

 

Følg ruten på digitalt kort

Med Kystlandets digitale kort (Google Maps) kan du følge ruten i naturen med din smartphone. 

 

En del af noget større

Gudenåstien fra udspringet til Uldum Kær bliver på sigt første etape af en 170 kilometer lang vandrerute, der går helt til Randers Fjord, hvor Gudenåen møder Kattegat. Allerede nu står størstedelen af ruten klar. Du kan for eksempel besøge den flotte rute fra Voervadsbro-Emborg, der byder på smukt, skovklædt og kuperet landskab i Søhøjlandet.

 

Find inspiration til flere vandreture

Kystlandet byder på et godt og varieret udvalg af vandreruter. Få tips til din næste vandretur her.