Gå til indhold
Mand of kvinde går tur ved Odderkysten ved Hou på vandrerute

Vandretur på Kyststien fra Hou til Hølken

Foto: Kristoffer Loft

Hvis du endnu ikke har gået turen, har du simpelthen snydt dig selv for en smuk naturoplevelse. Denne 10 km lange vandrerute bringer dig fra Hou til Hølken ad Odderkystens smukke strande og tilbage til havnen gennem den hyggelige, maritime by. 

På en smuk slentretur ved strand og marina

Tag turen til færge- og havnebyen Hou og parker bilen ved den livlige havn. Med det samme kan du dufte den friske havluft, se skibsmasterne fra de mange både og observere den megen aktivitet på havnen fra færgegæster, der skal udforske øerne i det Østjyske Øhav. Men ingen grund til at udforske den maritime by endnu - du kommer tilbage hertil ved turens afslutning. Før vandreturen kan du vælge at proviantere hos Dagli' Brugsen, som ligger helt ned til havnen.  

Her starter turen

De første kilometer går du ved vandet. Fra Hou er der mange kilometers uafbrudt strand mod nord. Og skulle du have lyst til en dukkert undervejs, så er der godt badevand og lavt, roligt vand. Både ved Hou Strand og Hølken Strand er der badebro og badeflag. 

Fra havnen i Hou og ud til Hou Nordstrand går du på en handicapvenlig sti langs med stranden. Du kan finde stien på Klitrosevej nær havnen. Ved nordstranden kommer du forbi Hou Søsportcenter, som har handicapvenlige feriehuse. 

Herfra går du i det fine strandsand til Hølken. Du kommer forbi Hou Strandcamping undervejs - og ved Hølken Strand ligger Hygge Strand Camping. Her på halvvejen er det oplagt at tage en pause. 

Tilbage til Hou

Hvis du bare eeelsker kysten, så kan du gå samme vej tilbage som du kom. Men du kan også følge ruten, der nu går ind i land og gennem byen tilbage til havnen. Turen tilbage går gennem villakvarterer og ad stisystemer langs kysten. Du kommer forbi den store svømmehal, Vandhalla, som er Danmarks mest tilgængelige vandland og blandt andet byder på en 90 meter lang vandrutsjebane.  

Du ender med at komme tilbage til havnen fra den modsatte side. Her kan du se skibsværftet, den store lystbådehavn med en fin legeplads og de flotte huse i den gamle bydel. 

Kig ind hos Mosters Ishus til en velfortjent pause. Her kan du få et måltid mad eller en kold is - og hvis familien skal hygge, kan I spille brætspil eller låne et net og fange krabber ved havnen. 

Er der flere kilometer i benene?

For nogle kan 10 kilometer være for meget - for andre i underkanten. Her får du tre bud på, hvordan du kan gøre turen længere og samtidig få flere oplevelser med i bagagen. 

1) Ravnskoven. Lige før du når tilbage til havnen, kommer du ud til kysten på Strandgade. Her hvor Strandgade slår et knæk, kan du følge kysten væk fra ruten og gå ad en trampesti til den smukke skov, Ravnskoven. En rundtur i Ravnskoven forlænger turen med cirka 4 kilometer. 

2) Saksild Strand. Fra Hølken kan du vælge at fortsætte med at følge kysten mod nord til Saksild Strand. En tur til den populære badestrand og tilbage vil forlænge turen med cirka 10 kilometer. 

3) Voldstedet Bjørnkær. Lidt vest for byen, i en lille nærliggende skov, ligger det historiske voldsted Bjørnkær, som er et af de største og bedst bevarede voldsteder i Østjylland. For at komme til Bjørnkær skal du fortsætte ad Vestergade i stedet for at følge ruten til Strandgade. Ved herregården Gersdorffslund drejer du til højre. På din venstre side fører en grusvej nu ind til skoven og voldstedet. En tur til Bjørnkær forlænger turen med cirka tre kilometer. 

#kystlandet: