Gå til indhold
©  Foto:

Rundt om Horsens Fjord i kajak

Horsens Fjord er en af Danmarks smukkeste med helt ideelle forhold for havkajaksejlads. Her kan du opleve varieret natur med skov, mark og øer, samt byens liv ved havnen i Horsens. I fjorden kan du opleve marsvin og sæler, mens der også er gode forhold for fiskeri. Du kan også opleve det maritime miljø omkring øerne Hjarnø og Alrø og havne- og færgebyen Snaptun på sydsiden af fjorden.

En tur rundt om fjorden i havkajak kan klart anbefales. Undervejs på turen er der flere steder, hvor det er muligt at tage et hvil. Vi anbefaler en tur på 44 kilometer, der med fordel kan deles op i etaper.

Husodde Strand-Brigsted, 7,5 kilometer
Brigsted-Sondrup, 9 kilometer
Sondrup-Snaptun, 9 kilometer
Snaptun-Horsens Lystbådehavn, 15,5 kilometer
Horsens Lystbådehavn-Husodde Strand, 3 kilometer

 

Husodde Strand-Brigsted

Turen starter ved Husodde Strand. Her er der masser af liv om sommeren ved Blå Flag stranden og campingpladsen Horsens City Camping. Ved campingpladsen kan man købe is og forfriskninger inden turen. Har man ikke sin egen havkajak, så er det muligt at leje en her.
Når I sætter kajakken i vandet, skal I være opmærksomme på at der er store sten ved Husodde.
Turen går nu mod øst langs den nordlige del af Horsens Fjord. Første del af turen går langs med skovene ved Stensballe. Når fjorden knækker mod nord, følger man kysten vest om øen Vorsø. Vorsø er et fredet naturreservat, hvor landgang ikke er tilladt. Her lever en stor bestand af fugle – blandt andet 4000 skarve. Vær opmærksom på at der er meget lavt vand nær Vorsø. I perioden 1. februar – 15. juli er det ikke tilladt at komme indenfor 200 m af Vorsø, og generelt bør man ikke passere nord om øen. Turen slutter ved Brigsted nær Vorsø. Her ligger der en naturlejrplads med shelters og toilet.
Horsens Kommune arrangerer jævnligt guidede ture til Vorsø fra Brigsted, hvor man vader gennem det lave vand for at komme til øen. Dette er den eneste måde at besøge Vorsø.

 

Brigsted-Sondrup

Fra Brigsted går turen tilbage mod syd over Haldrup Strand og i en bue rundt om Vorsø. Målet er Sondrup Strand øst for Brigsted. Sondrup Strand ligger for enden af et smukt kuperet skovklædt terræn. Her ligger de skønne naturområder Sondrup Plantage, Sondrup/Uldrup Bakker og Trustrup Udsigtshøje. Sondrup udgør et godt udgangspunkt for en gåtur i det flotte landskab.

 

Sondrup-Snaptun

Turen fortsætter nu til den sydlige del af Horsens Fjord. Stik syd for Sondrup kommer man til Alrø. Øen Alrø er landfast med nordsiden af fjorden via en dæmning. Den hyggelige ø er mest kendt for sine gode spisesteder. Her ligger således tre gode restauranter – bl.a. Café Alrø med deres landskendte kæmpetarteletter og Møllegården, der har hjemme i en gammel grisestald.
Fra Alrø går også en lille cykelfærge, der fører videre til Hjarnø og Snaptun, og det er netop her kajakturen også fører hen.
Sejl vest om Alrø og øst om Borre Knob gennem den smalle sejlrende, der adskiller de to områder. Sejlrenden er den eneste vej gennem fjorden for både og skibe, så vær meget opmærksomme, når i passerer området. Sejl langs østsiden af Borre Knob og drej mod øst mod Snaptun, hvor ruten ender.
Snaptun er en hyggelig lystbåde/færgehavn med færgeafgang til Hjarnø og Endelave. Her er det muligt at få et godt måltid mad eller en is inden turen går videre mod Horsens.

 

Snaptun-Horsens Lystbådehavn

Fra Snaptun går turen nu hele vejen ind til Horsens.  Først tilbage langs Borre Knob til sejlrenden – samme vej som man kom ind. Borre Knob er en aflang halvø, der går ud fra den sydlige del af fjorden. Halvøen har fine fredelige sandstrande og et konferencecenter. Følg Borre Knob hele vejen rundt, og vær igen opmærksom på sejlrenden. Herfra følger man kysten den lange vej ind til Horsens. Den sydlige kyst er kendetegnet ved marker og landbrugsområder, men man kommer også forbi Boller Skov, hvor Boller Slot ligger. Herfra sejler man langs Planetstien ind til Horsens Havn. Turen slutter ved lystbådehavnen, hvor der er isætningssted hos Horsens Kajakklub.

 

Horsens Lystbådehavn-Husodde Strand

Den sidste etape af turen rundt om fjorden er det korte stykke fra Horsens Lystbådehavn til Husodde Strand. Horsens Havn er i disse år under stor forandring, og man kan med fordel gå en tur rundt i området og danne sig et indtryk af den nye bydel, der skyder op. Ved lystbådehavnen er der spisested og mulighed for at købe en is eller drikkevarer inden afgang.
Det sidste stykke af ruten går langs nordsiden af fjorden i Horsens by og ud til bydelen Stensballe, hvor Husodde Strand ligger. Først kommer man forbi bystranden Langelinie, hvor der altid emmer af liv i sommerperioden. Senere kommer man til Strandparken, og herfra kan man betragte de mange flotte huse, der ligger i første række med havudsigt. Turen slutter, hvor det hele startede – Husodde Strand og Horsens City Camping, hvor man kan aflevere sin kajak, hvis man har lejet den, og måske slutte dagen med et spil minigolf.

#kystlandet: