Øens Tunø i Det Østjyske Øhav

Bilfri Tunø for hele familien

Foto: Melissa Villumsen

Lige ud for Odderkysten finder du den lille bilfri ø Tunø. Et lille naturparadis med en fantastisk historie og stemning, som alle bør opleve. Et levende ø-samfund med by, skole, købmand, fantastisk mad, skattejagt… og en traxa! 

På Tunø er der plads og tid til at komme helt ned i gear.

Sæt roligt bilen på havnen i Hou, før du hopper på Tunøfærgen og står af på Tunø Havn. En væsentlig årsag til øens atmosfære er nemlig, at den er bilfri. Traktorer af alle slags, scootere og cykler er Tunøs eneste transportmidler.

Sejladsen tager en time, og undervejs kan du være heldig at spotte spættede sæler og marsvin i farvandet omkring Tunø.

Godt til ganen og oplevelseskontoen

Tunø er smuk og med en uspoleret natur, som opfordrer til nærvær og kvalitetstid. Kølig hvidvin og røget fisk på havnen og lækre grøntsagsboder i vejkanten. Det er ægte ø-idyl. Gå også øen rundt på under tre timer.

Midt i byen finder du den lille, hyggelige kirke, hvis 18 meter høje kirketårn fungerer som fyrtårn. Fra toppen har du en formidabel panoramaudsigt, som i klart vejr gør det muligt at se Storebæltsbroen. Bestig også den høje skrænt på nordsiden af øen, og fugletårnet ved bjerget – Tunøs højeste punkt.

Især i sommerhalvåret er der liv og aktivitet på øen. Grøntsagsboder byder på nye kartofler, sprøde grønne asparges og friske gulerødder. Desuden holder havnens og byens spisesteder længe åbent. Kommer du i vinterhalvåret skal du være opmærksom på ændrede åbningstider.

Få skridt fra havnen ligger Tunø by med det hyggelige gadekær. Her  finder du Tunø Købmandsgård og badehotellet Mejeriet Tunø

Podcast: På oplevelse med Færgen

Hør Færgesekretariatets podcast om Tunø, hvor du bl.a. kan møde Tim, der har fundet en løsning på manglen på arbejdskraft og Jacob, der med vikingefestivalen Tunhalla håber at skabe en begivenhed, der kan måle sig med øens musikfestival, som ikke afholdes længere. Find podcasten her

Se video: Udforsk øens hemmeligheder

Øen rundt på tre timer - også for børn

Snør skoene og gå Tunø rundt (ca. 8,3 km.). Her kan du fx opleve øens forskellige strande, stejle klinter og sjældne fugle. Og du kan sagtens lokke ungerne med! Sammen kan I tage på skattejagt og løse små, sjove opgaver undervejs, når I udforsker øen.

Hvordan får man børn til at stå tidligt op og gå en lang tur? Man sender dem på skattejagt rundt om øen Tunø!

Og tilbage hos Tunø Købmandsgård venter en flot speciallavet Tunø-medalje til de mindste deltagere.

Download skattekortet eller hent det gratis på Tunøfærgen under overfarten fra Hou.

Sådan kommer du rundt på øen

En væsentlig årsag til Tunøs særlige atmosfære er, at den er bilfri.

Men øen er ikke stor, og du kan sagtens komme rundt til bens, på cykel eller på en scooter. 

På den bilfri ø er der en lang historie for at fragte turister og gæster rundt på øen på ladvogne trukket af en traktor.

Godt at vide