©  Foto:

Brædstrup Kirke

I Brædstrup ligger denne kirke, som blev opført så sent som 1941 – omkring 700 år efter de fleste andre kirker i regionen. Visuelt adskiller kirken sig fra andre kirker ved sin tidskarakteristiske indretning og arkitektur.  

En af regionens yngste kirker

Kirkerne er de ældste velholdte bygninger vi har i Danmark. Siden 11-1200-tallet har de fleste danske landsbykirker stået som den eneste menneskeskabte konstant i et ellers markant foranderligt samfund. Men i Brædstrup er billedet et andet. Og hvorfor så egentlig det?

Ved landsbyen Ring i udkanten af det nuværende Brædstrup blev en romansk kirke opført omkring år 1200. Kirken var i middelalderen ejet af den katolske kirke, men blev inddraget af kongen i forbindelse med reformationen i 1536. I 1720 overtog Anne Mikkelsdatter fra den lokale herregård Mattrup kirken. Den var ejet af Mattrup Gods frem til 1903, hvor den overgik til selveje. Det var under Mattrups ejerskab i 1800-tallet, at man vurderede, at kirken var blevet for lille til sognets brugere. Derfor besluttede man sig for at bygge en ny større kirke samme sted, som blev indviet i 1870.

Med industrialiseringen kom jernbanen til Bakkelandet, og byen Brædstrup opstod hurtigt omkring stationen. Man besluttede at skrotte Ring Kirke og bygge en ny på en bakketop i Brædstrup, som igen skulle være større end forgængeren. Denne åbnede i 1941 – kun 70 år efter den seneste kirke åbnede.

Området fra Søhøjlandet og sydover mod Nørre Snede og Tørring var i 1800-tallet præget af grundtvigske tanker. En tendens i tiden var her, at man lod folket yde indflydelse over kirken, og her var det ikke uhørt, at man lod kirker rive ned for at opføre nye i egen ånd (f.eks. Uldum Kirke). Det var med andre ord demokratiske og liberale tanker om borgerindflydelse samt befolkningstilvækst, der ledtetil udskiftningen af kirken. Længere mod øst (Horsens, Odder, Juelsminde) gjordes i højere grad en indsats for at bevare og beskytte de eksisterende kirker som et helligt og ukrænkeligt rum.

 

Den nye kirke

Brædstrup Kirke blev opført af den anerkendte horsensianske arkitekt Viggo Norn. Den ret store og markante kirke er bygget af røde mursten, helt uden hvidkalket murværk. Den er dog ret tro mod middelalderkirkens idealer, og består ganske traditionelt af kor, skib, tårn og våbenhus. Det høje spir på tårnet har tydelig inspiration fra spiret på Aarhus Domkirke, som blev opført et par år før.

Det 7,5 meter høje og lyse kirkerum er naturligt præget af indretningen fra 1940-41. Blikket søger hurtigt mod det imponerende kalkmaleri lavet af Joh. Vilh. Andersen i 1953.

Kirken har inventar, som stammer fra den oprindelige kirke. Den romanske døbefont er formentlig bygget til opførslen af den oprindelige kirke omkring 1200. Granitfonten er af den såkaldte ”Horsens-type” med udskåret udsmykning af løver. Klokken er fra 1758. Også alterkande, alterkalk, oblatæske og en interessant messehagel med monogrammer for Mattrups daværende ejere er fra den tid.

 

Når du alligevel er i Brædstrup

Brædstrup er en hyggelig handelsby midt i Bakkelandet, som er omgivet af spændende natur. Her kan du besøge spændende specialbutikker og lækre spisesteder, og så er du ganske tæt på nogle af Danmarks mest populære naturudflugtsmål. Du kan få inspiration til din tur til Brædstrup på denne side.

 

Andre historiske oplevelser

Kystlandet byder på mange spændende historiske attraktioner. Fra oldtid til industrihistorie. Fra museer til bygningsværker og attraktioner i naturen. På denne side kan du finde inspiration til historisk interessante oplevelser nær Horsens, Odder og Juelsminde