Kvinde vandrer ved Nørreklint på Tunø

På jagt efter Kystlandets bedste udsigt til fods

Foto: Melissa Villumsen

Fra landets højeste bakker til den smukke, snoede kyst. Kystlandet byder på mange skønne steder, hvor udsigten i den grad er Instagrammable. Vi guider dig til skønne vandreture, som fører forbi steder, hvor du kan tage dagens fedeste selfie. 

Bestig de østjyske alper

I Kystlandets bølgede bakkelandskab finder du mange af Danmarks højeste punkter. Udsigten varierer fra skov til søer, byer, åbne vidder og hav. Men alle byder de på en betagende udsigt - og ikke mindst en flot vandretur. 

Liste
Kort
Bord bænkesæt ved sukkertoppen
Foto: Destination Kystlandet

Sukkertoppen

108 meters højde - 4 kilometer

Sukkertoppen er ikke et af landets højeste punkter, men udsigten er svær at matche. Fra toppen kan du se de skovklædte bakker i den sydlige del af Søhøjlandet. Og så har du et forrygende vue over Jyllands største sø Mossø. 

Vi foreslår en vandretur fra det historiske picnicsted Klostermølle, for foden af bakken. Turen går gennem skov mod toppen og langs Klosterkanalen tilbage til Klostermølle, hvor I kan nyde en medbragt frokost i historiske omgivelser.

Læs mere
Solnedagn ved udsigtspunktet Purhøj nær Horsens
Foto: Jonas Høgholdt

Purhøj

120 meters højde - 2,8 kilometer

Syd for Horsens ligger den karakteristiske bakketop Purhøj. På en klar dag kan du se mere end 40 kilometer væk - helt til Aarhus og Æbelø. Noget tættere på kan du få et godt overblik over Horsens og Horsens Fjord. 

Du kan parkere nær toppen ved Purhøjvej og gå en 2,8 kilometer lang rundtur, hvor højdepunktet er den stejle stigning på Purhøjvej, som fører dig hele 70 meter op i terræn. 

Læs mere
To drenge sidder og nyder udsigten fra Trustrup Udsigtshøje
Foto: Melissa Villumsen

Trustrup Udsigtshøje

70 meters højde - 1 kilometer

I det bølgede marklandskab syd for Hundslund ligger Trustrup Høje, som byder på den måske smukkeste udsigt over Horsens Fjord. Du kan parkere ved Glibingvej og begive dig ind i indhegningen, hvor trampestier fører dig rundt i cirka 1 kilometer. 

Kan med fordel kom bineres med det nærliggende Blakshøj. 

Læs mere
Udsigt over Horsens Fjord fra Blakshøj i Sondrup Bakker
Foto: Destination Kystlandet

Blakshøj

74 meters højde - 5-10 kilometer

I Sondrup Plantage ligger Blakshøj, hvor du mellem trækronerne får en flot udsigt over Horsens Fjord. Sondrup/Uldrup Bakker er blandt regionens smukkeste skovområder med masser af stier i det særdeles kuperede landskab. 

Vi anbefaler, at du udforsker området ved at kombinere ruterne i Sondrup- og Uldrup Bakker. Dette er en cirka 10 kilometer lang og ualmindeligt naturskøn tur.  Der kan parkeres på p-pladsen på Sondrupvej eller Vads Møllevej. 

Læs mere
Yding Skovhøj blå himmel
Foto: Karin Mehl Pedersen

Yding Skovhøj

172 meters høje - 4 kilometer

Yding Skovhøj er Danmarks højeste punkt, hvis man medtager gravhøjene på toppen af bakken. Du kommer ikke tættere på himlen i den danske natur. Du kan parkere ved den offentlige parkeringsplads ved Skovhøjvej og følge anvisningen til toppen. Du kan gå en runde ad Yding Rode og Vistoftevej og tilbage til parkeringspladsen på cirka 3,5 kilometer. 

Læs mere
Gravhøje på Slaggård Banke
Foto: Destination Kystlandet

Slaggård Banke

109 meters højde - 2,8 kilometer

I det højtliggende landskab ved Slaggård Banke, sydvest for Østbirk, finder du et ganske særpræget landskab, præget af et stort antal gravhøje. En trampesti fører dig på en 2,8 kilometer lang tur rundt i naturen. Turen kan kombineres med en rundtur ved det nærliggende Vorbjerg Høje, der ligeledes er præget af gravhøje. Du kan se i alt 20 gravhøje langs de to ruter. 

Læs mere

De smukkeste hoveder, nakker, hager og knuder

Den østjyske kyststrækning er snoet med mange bugter, halvøer, øer og spidser i landskabet. Det betyder også, at der er mange steder , hvor du har en forrygende udsigt over havet. Vi guider til vandreture ved kysten til steder, hvor udsigten er noget ganske særligt. 

Liste
Kort
Luftfoto af Borre Knob
Foto: Destination Kystlandet

Borre Knob

4 kilometer

Denne spidse halvø på sydsiden af Horsens Fjord rækker langt ud i fjorden, helt ud til sejlrenden ved øerne Alrø og Hjarnø. Fra spidsen er der en flot udsigt over øerne og ind til Horsens. Du kan se mange både og færger, der sejler ved sejlrenden. Du kan parkere ved kursuscentret Borre Knob og gå en rundtur langs stranden på begge sider af halvøen. 

Læs mere
Spidsen af Bjørnsknude ved Juelsminde
Foto: Ole Hein

Bjørnsknude

5,5 kilometer

Denne halvø ligger i Juelsmindes ferieland. Parker gratis ved den livlige lystbådehavn og følg stien langs Storstranden ud til spidsen, hvorfra du kan se til Vejle Fjord, Lillebælt, Endelave, Samsø, Fyn og Æbelø. Du kan vælge at gå tilbage ad stranden på den anden side af spidsen, Strandhuse Strand, og ind gennem byen - eller du kan gå tilbage samme vej som du kom. 

Læs mere
Luftfoto af Gyllingnæs
Foto: Odder Museum

Kalsenakke

9 kilometer

Den store halvø Gyllinsnæs ligger som en markant afgrænsning af Horsens Fjord. Området er ikke så velbesøgt, og der er ikke en sti, som fører ud til spidsen, men ikke desto mindre er det en smuk tur langs den smalle vestvendte strand. Fra spidsen har du Horsens Fjord på den ene side og Kattegat på den anden. Ud mod spidsen ligger Kalsehoved Skov, og på turen tilbage til parkeringspladsen kan du gå gennem den. 

Læs mere
Træskohage set fra luften
Foto: Morten V. Kristiansen

Træskohage

2,4 kilometer

På nordsiden af Vejle Fjord, syd for Stouby, stikker Træskohage en smule ud i fjorden med et flot vue over fjorden. Ved spidsen ligger det smukke Træskohage Fyr som du kan kravle op i og se det hele lidt fra oven. Du kan parkere ved Hotel Vejlefjord og gå gennem deres flotte park på de historiske kurveje. Den gule rute er 2,4 kilometer lang og går langs vandet ud til Træskohage og tilbage til hotellet gennem skoven. 

Læs mere
Foto: Jens Kjær

As Hoved

8 kilometer

Fra den smukke slotspark ved Palsgaard fører en fornem gammel herregårdsallé ud til skoven ved As Hoved. På en rundtur i skoven kommer du ud til skrænterne ved kysten på en af de mest markante spidser i landskabet i Kystlandet. Du kan parkere ved slotsparken på Palsgaardvej - og du kan med fordel overveje at gå en tur i den betagende park. 

Læs mere
Endelave set fra luften
Foto: Destination Kystlandet

Øverste Ende

12-21 kilometer

Endelave byder på flere skønne udsigtspunkter, men det bedste er nok fra øens nordlige spids med det sigende navn. Endelaves populære vandrerute, Kaninoen, der går hele vejen rundt om øen, og dens kortere lillebror Mini-Kaninoen, fører begge ud til spidsen gennem det smukke naturområde Øvre. På den lange tur kommer du også forbi øens sydlige spids, Lynger Hage, skrænten Klinten og den vestlige spids, Kloben. Du kan parkere på Endelaves havn eller ved færgehavnen i Snaptun. 

Læs mere
Den høje skrænt ved Sønderklint på Tunø
Foto: Melissa Villumsen

Stenkalven og Revet

8 kilometer

Vandreturen rundt om Tunø er samlet set nok den smukkeste tur på denne liste, hvis man måler på udsigt over havet. Fra øens vestlige spids Stenkalven kan du kigge ud på verdens ældste vindmøllepark. Fra den østlige spids, Revet, kan du se lige over til naboøen Samsø. Men det mest imponerende er nok de særdeles høje klinter Sønderklint og Nørreklint. Ja, du har faktisk flot udsigt på næsten hele turen. 

Tunø er en bifri ø, så du kan parkere ved færgehavnen i Hou. 

Læs mere

Flere guides til vandreture

vandrere på Fjordminoen
Vandreruter i Østjylland
Dreng på vandretur ved kysten
Vandreture ved den jyske østkyst
På vandretur i Boller Skov
Vandreture i Kystlandets skove
Luftfoto af Ring Sø ved Brædstrup
Vandreture rundt om Kystlandets søer
Familie går i solnedgang på Sukkertoppen
Rundture til fods i Kystlandet
Familie går i naturen
Børnevenlige vandreture
Fugletårn Uldum kær
Vandreture i Kystlandets enge og moser
Familie går tur med hund i skoven
Vandreture med hund i Kystlandet