Hjarnø i Horsens Fjord

Hjarnø nomineret til Årets Ø 2023

9.3.2023
Forfatter: Line Vinum
Foto: Destination Kystlandet

Hjarnø i Horsens Fjord er nomineret til titlen Årets Ø 2023. Forenet Kredit, Sammenslutningen af Danske Småøer og Landdistrikternes Fællesråd står bag prisen, der i år har temaet "Øer i udvikling gennem lokale ressourcer" 

Den lille ø Hjarnø i Horsens Fjord har 113 indbyggere, breder sig over godt 3 kvadratkilometer og har en af Danmarks korteste færgeoverfarter. Men bare fordi, man ikke gør det store væsen af sig, betyder det ikke, at man ikke bliver bemærket - Hjarnø er nemlig nomineret til Årets Ø 2023. 

Årets Ø uddeles  i fællesskab mellem Forenet Kredit, Sammenslutningen af Danske Småøer og Landdistrikternes Fællesråd. I en pressemeddelelse fra Forenet Kredit fortæller Mette Ravn, formand for priskomitéen bag Årets Ø og bestyrelsesmedlem i Forenet Kredit, om intentionerne bag initiativet Årets Ø.

Med prisen vil vi gerne sætte spot på små ø-samfund i partnerskabets arbejde med at støtte og udvikle landdistrikterne i Danmark. Nå vi er på besøg på de nominerede øer, får vi et unikt indblik i øernes lokale udfordringer og sejre, som også kan inspirere andre ø-samfund. Derfor er Årets Ø meget mere end en pris.
 

En hyldest til stærke og ambitiøse fællesskaber 
 

Hvert år har prisen et nyt tema, som i år er "Øer i udvikling gennem lokale ressourcer". Det er øerne selv, der har kunnet ansøge om at blive nomineret. Komitéen bag Årets Ø har nu vurderet årets mange ansøgninger og udvalgt tre finalister: Fur i Destination Limfjorden, Omø i Destination Sjælland - og Det Østjyske Øhavs helt egen Hjarnø. 

- Fur, Hjarnø og Omø har hver især formået at sætte deres lokale menneskelige og naturmæssige ressourcer i spil i deres imponerende arbejde med at udvikle og bevare det attraktive ø-liv. De tre øer er meget forskellige og gør det på hver deres måde. Men fællesnævneren er de stærke og ambitiøse fællesskaber, hvor man står sammen, når det gælder – også når man møder forhindringer, uddyber Mette Ravn.
 

Tidligere vinder-ø ligger også i Kystlandet

 

Det er tredje gang, prisen som Årets Ø uddeles, men anden gang, at én af Det Østjyske Øhavs øer kommer i betragtning til prisen. Første gang var det Endelave, der blev nomineret og vandt prisen som Årets Ø i 2020/2021. Her var det især al det arbejde som foreningen Aktiv Ø laver for at skabe aktiviteter og liv på øen, der vejede tungt i bedømmelsesprocessen.   

I april skal priskomitéen rundt på de tre øer og bedømme hvilken, der i maj måned skal have den fine titel Årets Ø 2023. 

 

Om prisen Årets Ø

  • Årets Ø er en pris, der blev oprettet i 2020 af Forenet Kredit, Sammenslutningen af Danske Småøer og Landdistrikternes Fællesråd for at fejre og skabe opmærksomhed om de danske ø-samfund i hele landet. 

  • Temaet for Årets Ø 2023 er Øer i udvikling gennem lokale ressourcer.

  • Alle danske øer uden fast broforbindelse har haft mulighed for at ansøge om at vinde titlen som Årets Ø 2023.

  • Hovedprisen er 50.000 kr., mens 2. og 3. pladsen modtager 25.000 kroner.

  • Tidligere vindere tæller Endelave (2020/2021) og Strynø (2022).

    Læs mere på Forenet Kredits hjemmeside.

Helle Berthold Rosenberg, Direktør for Turistsamarbejdet Kystlandet
Kontakt

Direktør

helle@kystlandet.com

Kalvestenene på Hjarnø

Oplev vikingeøen Hjarnø