Sankede planter

Ud at sanke i Kystlandet

Foto: Svend Hamann, strandhoest.dk

Med flere hundrede kilometer kyst byder Kystlandet på optimale betingelser for en sanketur, hvor du kan gå på jagt i naturens spisekammer. Sammen med Svend Hamann fra Strandhøst bringer vi her en top-5 over de mest tilgængelige spiselige planter og andet godt fra kysten.

En sanketur langs kysten er sjov og lærerig for hele familien. Samtidig er det en stor tilfredsstillelse at forsyne sig kvit og frit i naturens overdådige spisekammer. Særligt kysten ved Odder er leveringsdygtig i nogle af de mest udbredte spiselige planter, som bare venter på at blive plukket og serveret.

Spiselige strandplanter

Svend Hamanns bedste bud på spiselige planter, du kan sanke langs kysten

Strandmælde
Svend Hamann, strandhoest.dk

Strandmælde

Strandmælden er kystens svar på spinat, og den har lige så mange anvendelsesmuligheder. Strandmælden er ganske udbredt og gror mange steder, men den har dog en forkærlighed for opskyllet tang på strandvolden. Strandmælden er bedst, når de spæde blade høstes i foråret, men den kan høstes og nydes frem til august, hvor den sætter frø.

Hybenrose
Svend Hamann, strandhoest.dk

Hybenrose

Hybenrosen findes på de fleste strande, og mange kender hybenfrugtens mange anvendelser, men hybenrosens lyserøde rosenblade er også meget brugbare. De kan eksempelvis bruges i salater, hvor de tilføjer en lettere parfumeret smag af sommer, til hybenrose sirup eller blot som pynt. Hybenrosen er en invasiv art, så man skal bare plukke løs.

Strandarve
Svend Hamann, strandhoest.dk

Strandarve

Strandarven ligner et lille juletræ og har en frisk agurkesmag. Det lille juletræ er en de få planter, der vokser direkte i sandet, og den er meget udbredt langs de danske kyster. Strandarven egner sig fortrinligt til salater og kan ganske som en almindelig agurk også syltes.

"Regel nummer 1: Spis aldrig noget du ikke ved hvad er og med 100% sikkerhed kan identificere."

Svend Hamann, indehaver, Strandhøst

På det lave vand

Kystens lave vand byder på lækkerier, der kan løfte menuen til nye højder

Friske rejer
Svend Hamann, Strandhøst

Fjordrejer

Et stykke ristet brød højt belagt med friske rejer er vel nærmest at regne for en dansk delikatesse. Og nydelsen bliver bestemt ikke mindre af, at I selv fanger rejerne. Det er ganske enkelt at komme i gang. Det kræver blot et såkaldt reje-strygenet, der et net med et helt lige bundstykke, som du skubber foran dig hen over strandbunden i knæ- til hoftedybt vand. Hvis du er ude efter fjordrejer, skal du gå efter steder med tangbuske og ålegræs, mens hesterejer findes på steder med sandbund. Læs mere om rejefangst her: strandhoest.dk

Pige fanger krabber på havnen i Juelsminde
Destination Kystlandet

Strandkrabber

Krabbefangst er yndet sport blandt de yngste i sommerhalvåret. Men udover at være et underholdende indslag på strandturen kan strandkrabberne med relativt få greb også omsættes til velsmagende krabbe-bisque. Krabberne fanges enten med en musling e.l. på en tøjklemme eller med net. Med snorkel og dykkermaske er det sjovt og effektivt at svømme på krabbejagt på det lave vand. 

 

Pro-tip til nybegynderen

Tre tip fra Svend Hamann til dig, der skal sanke for første gang

  • Spis kun det, du med sikkerhed kan identificere. Er du i tvivl, så lad værre.
  • Sank kun det du skal bruge. Det er god stil. Tommelfingeregelen er, at man ikke sanker mere, end der kan være i en indkøbspose.
  • Sank altid fra rene steder: Undgå kloakudløb, havne og å-udløb. Vær opmærksom på algeopblomstringer og sæsoner.

Super-sankeren Svend Hamann

Friluftsmennesket Svend har i mere end 35 år betrådt - og smagt på  - de mange naturskønne områder i Kystlandet. Med firmaet Strandhøst har Svend kombineret sin passion for naturen med sin lige så glødende passion for gastronomi. Formålet med Strandhøst er at inspirere andre til at gå på jagt efter fødevarer i naturen og i samme ombæring åbne folks øjne for naturen som et frirum langt væk fra tablets, telefoner og hverdagens trummerum

Du har mulighed for at booke Svend til en lang række aktiviteter og events med afsæt i naturen og dens overdådige spisekammer. Læs mere om østersture, madlavningsevents, sankteture, naturterapi og mange andre naturoplevelse på www.strandhoest.dk