Vandreruter bliver oftest skiltet med en træpæl, hvorpå der er sat et metalskilt. De fleste lægger kun mærke til farven på selve skiltet, men faktisk har farven på selve pælen også relevant viden for dig. Den viser nemlig om du er på privat eller offentlig grund. På statsligt areal (Naturstyrelsen) er pælene røde. På kommunal grund er pælene sorte. På privat grund er de brune. I løbet af en vandrerute kan pælene nå at skifte farve mange gange og dermed vejlede dig i, hvordan du skal agere i naturen. 

Selve skiltet har oftest pile og prikker i forskellige farver, som hjælper dig med at kende forskel på ruterne. I nogle tilfælde kan der også være et unikt logo for den pågældende rute. F.eks. er hjertestier skiltet med Hjerteforeningens logo. Farven på pile og prikker har ingen betydning. En lille tendens i vores område er, at hovedruter er røde, mens sideforløb er skiltet med gul. Dette er dog ikke en regel. 

Cykelruter har deres helt egen skiltning. Her følger du et blå skilt med et cykelikon samt et nummer for selve ruten. Nummeret for nationale cykelruter er rødt, mens nummeret er blåt ved regionale cykelruter. Også ved cykelruter er der undtagelser. For eksempel er Kulturringen skiltet med en blomst i stedet for et nummer.