©  Foto:

Saksild Kirke

Nær en af Danmarks mest populære badestrande ligger en gammel romansk kirke med næsten 900 år på bagen. Den smukke hvidkalkede landsbykirke med savtakket tag er åben i personalets arbejdstid.

Landsbykirke ved Odderkysten

En lille kilometer inde i land fra østkystens bedste badestrand, Saksild Strand, ligger denne romanske kirke i den gamle landsby af samme navn. Saksild Kirke er fra midten af 1100-tallet og er dermed en af de ældste kirker ved Odderkysten. Den er blandt de ældste af de mange danske landsbykirker, som blev bygget i sten i perioden 1150-1250.

Saksild Kirke var, som næsten alle danske kirker, ejet af den danske krone efter reformationen i 1500-tallet. I 1660 led Kong Frederik 3. et stort nederlag, da man måtte afstå Skåne, Halland og Blekinge. Den danske rigsdrost Joachim Gersdorff ejede en masse land i Sverige, og som kompensation for tabet af dette, fik han tildelt et større areal omkring Odder, herunder en række lokale kirker og gårde. Blandt disse var Saksild Kirke og herregården Rathlousdal. Kirken var herefter ejet af Rathlousdal helt frem til 1922, hvor den overgik til selveje.

 

Om kirken

Kirkens kor og skib er oprindeligt og blev opført midt i 1100-tallet af store, grove kampesten. I middelalderen blev kirken forlænget og fik opført et våbenhus samt et smalt tårn. Tårnet er et såkaldt styltetårn, som primært ses i Østjylland. Disse tårne var åbne udefra ind til en trappeopgang. Denne åbning er senere blevet muret til på Saksild Kirke. I tårnets ene hjørne ses en dekoreret granitkvader fra 1100-tallet, som er muret ind i soklen.

Kirkerummet er fattigt på inventar fra kirkens tidlige århundreder, men rig på stemning. Kirkens indre udstråler varme og harmoni – ikke mindst på grund af de smukt afstemte farver og den nænsomme renovering, som fandt sted i 1981. De hvidkalkede vægge står i fin kontrast til det rød/brune bjælkeloft og de røde og grønne stolerækker.

I det ellers relativt nye kirkerum fremstår prædikestolen og altertavlen fra 15-1600-tallet særligt iøjnefaldende. Altertavlen er lavet af den billedskærer lokale Peder Jensen Kolding, som står bag et markant antal altertavler og prædikestole i Kystlandet. Kirkens krucifiks fra samme periode kan formentlig også tilskrives Kolding.

 

Vil du besøge Saksild Kirke?

Saksild Kirke er åben, når der arbejdes på kirkegården, dvs. i dagtimerne på hverdage. Du er velkommen til at kigge ind, hvis der ikke foregår kirkelige handlinger. Medarbejderne kan komme og gå, så der er ingen garanti for, at der er åbent, når du kommer.

Kirken ligger cirka 1 kilometer fra stranden og dens bagvedliggende sommerhuse og indkøbsmuligheder. Fra stranden kan du følge Strandvejen nogle få hundrede meter mod vest for at komme til kirken. Få meter fra kirken ligger Bagergården i Saksild og GROFT, som begge tilbyder lækkert bagværk.

På denne side kan du finde yderligere inspiration til din tur til Saksild.

 

Flere historiske attraktioner

Kystlandet byder på mange spændende historiske attraktioner. Fra oldtid til industrihistorie. Fra museer til bygningsværker og attraktioner i naturen. På denne side kan du finde inspiration til historisk interessante oplevelser nær Horsens, Odder og Juelsminde