Juelsminde Kirke
Kirken i feriebyen Juelsminde er den yngste i Hedensted Kommune, og blandt de nyeste kirker i regionen. Den blev skænket til byen til byen og bygget af en lokal godsejer, og gemmer på en model af et berømt krigsskib, som har hørt hjemme i Juelsminde.
En efternøler blandt kirker
De fleste af Danmarks smukke kirker stammer fra perioden 1100-1250, hvor Vikingetidens trækirker blev erstattet nye kristne stenkirker. Disse blev opført ved nærmest hver en landsby og bebyggelse i Danmark. Sådan en blev dog ikke opført i Juelsminde. Hvorfor? Juelsminde blev først etableret mange hundrede år senere.
Juelsminde var oprindelig et lille fiskerleje. Først da jernbanen fra Horsens blev ført hertil i 1884, satte det gang i en hurtig udvikling af havnen og den omkringliggende landsby. Byens borgere måtte derfor ud på en tur på nogle kilometer, når de skulle i kirke ved nabolandsbyen Klakring. Efterhånden følte byens borgere dog, at byen var tilpas stor til, at den burde have sin egen kirke. Derfor igangsatte de en indsamling, men der blev slet ikke indsamlet nok til opførslen af en ny kirke. Redningsmanden blev godsejeren fra Palsgaard, Einar Viggo Schou, som skænkede kirken til byen. Palsgaard spillede generelt en kæmpe rolle i udviklingen af byen, der er navngivet efter Schous forgænger Niels Juel Reedtz.
Kirken blev opført i 1911-12 og blev indviet i 1913.
Om kirken
Eftersom Einar Schou betalte for kirken, var det også ham, der satte et tydeligt præg på kirkens opførelse, og han valgte Palsgaards arkitekt Johannes Magdahl Nielsen til at stå for opgaven. Kirken er udformet som en korskirke i gotisk stil med karakteristiske takkede kamme. Den er hvidkalket med rødt tag.
Kirkerummet er lyst og behageligt. Einar Schou’s onkel, kunstneren P.A. Schou, har malet det smukke alterbillede, mens kirkens arkitekt har stået for prædikestolen.
Kirken er ikke rig på historie og kirkeskatte, men byder dog på smuk kunst og godt håndværk, som var typisk for tiden i starten af 1900-tallet, i den stil, som kaldes skønvirke.
I våbenhuset kan ses en mindetavle for Einar Schou og hustru, der illustrerer lokalbefolkningens taknemmelighed. Udenfor, på kirkegården, ligger han og hustruen begravet på kirkegårdens mest overdådige plads.
Fregatten Jylland i Juelsminde Kirke
Det berømte krigsskib Fregatten Jylland skulle i 1912 efter endt tjeneste ophugges, men godsejeren fra Palsgaard, Einar Schou, valgte at købe skibet for at redde dets skæbne. Han restaurerede skibet og havde det opankret ved Juelsminde i en årrække, hvor skibet blev en attraktion for byen. Derfor er det også kun naturligt, at kirkeskibet i Juelsminde Kirke er en nøjagtig model af Fregatten Jylland. Modellen af Fregatten Jylland blev hængt op i kirken i 1914, på 50-årsdagen for slaget ved Helgoland. På havnen i Juelsminde kan du se Fregatten Jyllands anker.
Vil du besøge kirken?
Juelsminde Kirke er åben, når personalet er ved kirken. Kirken kan være åben i perioden mandag-fredag klokken 8-15. Der er dog ingen garantier for, at kirken er åben, når du kommer. Der er personale ved kirken størstedelen af tiden i perioden. Du er velkommen til at kigge ind i kirken, hvis der er åbent.
Flere historiske attraktioner
Kystlandet byder på mange spændende historiske attraktioner. Fra oldtid til industrihistorie. Fra museer til bygningsværker og attraktioner i naturen. På denne side kan du finde inspiration til historisk interessante oplevelser nær Horsens, Odder og Juelsminde.
Inspiration til andre oplevelser i Juelsminde
Juelsminde Kirke ligger i kort gåafstand fra byens havn, bymidte, spisesteder og attraktioner. På denne side kan du få inspiration til dit besøg i byen.