island Hjarnø's church

Velkommen til Hjarnø

Foto: Melissa Villumsen

Selvom Hjarnø blot ligger 600 meter fra fastlandet, er ø-stemningen til at tage og føle på. Så snart du ankommer til den lille færgekaj står tiden stille, og historierne lurer lige under overfladen.

Med en tur til Hjarnø har du ægte ø-stemning helt inde for rækkevidde. For øen ligger kun 5 min. sejlads fra kysten, og her kan du gå ombord i Hjarnøs helt særlige vikingehistorie, besøge en af landets allermindste kirker og opleve øens natur til fods eller på cykel.

Øhop, dagsudflugt eller ægte ferieafslapning

Hjarnø er et must-see på et øhop i Det Østjyske Øhav eller for dig, der bare elsker vikingehistorier og små, hyggelige øer. 

Du kan tage den kun 5 min. korte sejlads fra Snaptun på sydsiden af Horsens Fjord - og bare rolig, færgen sejler over 30 gange i døgnet, så du skal ikke være bange for at misse din afgang! 

I sommerhalvåret kan du også besøge øen med Cykelfærgen fra Alrø, som du kan køre til over en dæmning fra nordsiden af fjorden (ca. 25 km. øst for Horsens og 12 km. syd for Odder).

På Hjarnø kan du komme tæt på sporene fra øens vikingehistorie, smage lokale vin og nyopgravede kartofler, udforske øens smukke natur til fods, på cykel eller fra en traktor - og mange andre oplevelser.

Hver dag har flere end 100 fastboere og ca. 60 efterskoleelever deres gang på øen.

Hjarnø - konge eller forhøjning

Ifølge et gammelt sagn er Hjarnø opkaldt efter Kong Hjarne.

Da Kong Frode Fredegod afgik ved døden troede man fejlagtigt, at hans søn Fridlev, der var arving til tronen, også var gået bort i krig. Derfor afholdt man en konkurrence, hvor den person, der kunne skrive det smukkeste vers om kongen, skulle overtage den danske trone. Vinderen blev kongens skjald, Hjarne. Som bonus fik han også øen, der i dag kaldes Hjarnø.

Vidste du, at der så sent som i 2018 blev fundet en stor guldskat fra jernalderen på Hjarnø?

Men Fridlev var langt fra død. Og det endte naturligvis i tvekamp mellem de to, hvor Hjarne mistede livet. Ifølge overleveringer er Hjarne og hans mandskab begravet ved øens skibssætninger, Kalvestenene.

Men.. mere sandsynligt er det nok, at Hjarnø er opkaldt efter det olddanske ord 'Hiarni', som betyder terrænforhøjning.

Godt at vide