Gå til indhold
Skulptur på gavl i Horsens af Sofia Ivarsson

Stil kultursulten i industribyen Horsens

Foto: Jesper Balleby

24 timer i Horsens er næsten for lidt - i hvert fald hvis vi selv skal sige det. Men her i guiden har vi gjort os umage for at udvælge små og store must-sees, så du får det meste ud af dit besøg hos os.

Start dagen med et potpourri af museumsoplevelser

Horsens er en ren gavebod, hvad angår nytænkende formidling af både kunst og historie. Er du historienørd, kunstafficionado, videnskabstosse eller lettere morbidt anlagt? Byens museer har det hele!

Du kan vælge ét af museerne og snildt få en hel formiddag til at gå, eller du kan kombinere og se, hvor mange du kan nå. De ambitiøse kan med stor fordel købe museumskortet, som giver adgang til 4 spændende museer i løbet af syv dage.

Horsens Kunstmuseum er hjemsted for moderne, eksperimenterende kunst samt verdens største samling af Michael Kvium-værker. Museet er desuden smukt placeret på toppen af Horsens i den gamle park Caroline Amalie Lund. I daglig tale bliver parken kaldt for Lunden, og på en smuk solskinsdag er den et besøg værd i sig selv. 

Horsens Museum
Foto: Destination Kystlandet
Børnefamilie afsted med to børn på Industrimuseet  i Horsens
Foto: David jervidal

Har du mod på mere, så venter den næste museumsoplevelse lige rundt om hjørnet. Horsens Museum rammer du nemlig efter fem minutters gang, og her er der gravet dybt i fortidens jordlag. Museet er kendt for sin Vitus Bering-udstilling og arrangerer derudover ofte guidede ture og byvandringer, som i dén grad er anbefalelsesværdige. Hold øje med kalenderen eller book din egen tur

Blot 500 meter mod syd finder du Industrimuseet. De mange forskelligartede udstillinger fortæller en samlet, men nuanceret historie om produktionsdanmarks udvikling fra tidlig industrialisering til det velfærdssamfund, vi lever i den dag i dag – både på arbejde og privat. 
 

Duft dig frem til byens bedste caféer

Når kultursulten er mættet, og den rigtige sult begynder at melde sig, kan du bevæge dig ind mod byens shopping- og cafécentrum Søndergade. Her i området finder du en masse lækre spisesteder og fortovscaféer, hvor du kan få tanket depoterne op, så du er klar til til en eftermiddag med mere kunst og street art. 

Udforsk den nye bydel ved Den Gamle Havn 

Du kan også vælge at gå ned til byens havn, kun få minutter fra museumstrekanten. Her finder du charmerende Restaurant Dollys, der serverer god traditionel dansk mad. Fra restaurantens udeområde kan du nyde en god øl eller en kop kaffe med kig til den 3,5 meter høje marmorskulptur af en isbjørn, lavet af kunstneren Maria Rubinke. Derefter er det oplagt med en lille gåtur langs havnepromenaden ned til Langelinie - byens havneoase med strand, legeplads og grønne områder.

Foto:Hanne Nielsen

Et fængslende museum

Er der tid til lidt mere, inden dagligdagen kalder? Så må du ikke gå glip af en tur i Fængselsmuseet.

FÆNGSLET, som siden 2012 har fungeret som kulturinstitution og fængselsmuseum, rummer et unikt indblik i livet som indsat. Det er en overvældende oplevelse at se celler, gange, kirke, besøgsrum og sygeafdeling stå præcist, som da fængslet lukkede i 2006 og (bogstavelig talt) at følge i en fanges fodspor.

Som besøgende vælger du en identitet fra en konkret fange eller fængselsbetjent, hvilket gør eftermiddagen både vedkommende, oplysende og ekstremt personligt. FÆNGSLETs fængselsmuseum er faktisk en af de helt store must sees i Horsens, og når du trænger til en kop kaffe ovenpå alle indtrykkene, så er det oplagt at stikke forbi FÆNGSLETs stemningsfulde café Brasseriet FÆNGSLET

Udsigt fra scenen over flotte røde stolerækker i Horsens Ny Teater

Shows og events

Underholdning for en hver smag

Kvinder sidder ved et bord med mad på Gran Social i Horsens' Latinerkvarter

Spisetid?

Caféer og restauranter i Horsens

Aftenhygge og natteliv – og hvor går man egentlig i byen?

Hvis der ud på aftenen er energi til mere, så anbefaler vi at gå en tur gennem en af de hyggeligste gader i byen, nemlig Grønnegade, som om aftenen summer af liv fra de mange caféer og restauranter

Eller hyg over en specialøl eller slå din makker i et slag shuffleboard hos Brætspilscaféen

Foto:Brætspilscaféen

Har du til gengæld lyst til mere kultur, så er der masser af andre muligheder. Horsens har en lang tradition som oplevelsesby, og der er ofte koncerter og arrangementer rundt omkring i byen, så husk at tjekke kalenderen. Tag til koncert, comedy eller teaterforestilling i Horsens Ny Teater, oplev spændende kunstnere i kulturhuset Platform K, eller tjek om Forum Horsens har noget godt på programmet.

#kystlandet: