Gå til indhold
Dronebillede af Uldum Kær

Rejs til Verdens Ende ved Uldum Kær

Foto: Hedensted Kommune

I Uldum Kær ligger et stort mose- og kærareal ved Gudenåen, der er fantastisk at gå på opdagelse i for både store og små. Besøg også Uldum Mølle, hvor moselig, møllesten og havregryn går hånd i hånd.

Foto: Uldum Mølle
Foto: Uldum Mølle

Velkommen til Verdens Ende

I Uldum Kær ligger et stort mose- og kærareal ved Gudenåen. Naturen er enestående - så unik, at der passende er et sted i kæret med navnet "Verdens Ende". Derudover gemmer området på en spændende kulturhistorie, som du kan smuglytte til her

Start dagen ved Uldum Mølle Museum, hvor det er oplagt at parkere bilen. Inde i den smukke hollandske mølle kan du se den kulturhistoriske udstilling over det nærliggende kærområde, der gennemløbes af Gudenåen. En del af udstillingen fortæller om et moselig fra jernalderen omkring 100 år f.v.t., som blev fundet i Uldum Kær i 1877 og fik navnet Uldumpigen. 

Besøg også Møllebutikken og få møllens økologiske mel og gryn med hjem - eller shop nogle af de andre lokale specialiteter i butikken. 

Gå på opdagelse i Uldum Kær

Nu går turen til kæret! Lad bilen stå ved Uldum Mølle, snør skoene og gå langs Kærvejen - eller kør af samme vej ud til kærets lille parkeringsplads. Vær dog obs på, at grusvejene ude i kærområdet godt kan være lidt medtagne af vind, vejr og vand. 

Tørvegravning under 1. og 2. Verdenskrig har skabt rige muligheder for plante-, fiske- og fugleliv. Der er flere fugletårne i området. Kærret gennemstrømmes af Gudenåen og rummer dyre-og plantearter, som er sjældne og truede. I Uldum Kær lever fx spidssnudet frø, stor vandsalamander, visse flagermusarter og sjældne og fredede plantearter – herunder majgøgeurt og engblomme. Ved den centrale parkeringsplads for enden af Kærvejen finder du fugletårn, toiletter, shelter og bålplads.

Tag eventuelt et par billeder af de mange dyre- og plantearter på infotavlerne ved fugletårnet, og se hvor mange I kan nå at spotte ude i kæret! 

Tank op ved Café Gudar

Tag turen rundt i kæret langs stien, der går mod landsbyen Tørring. Her ligger Tørring Camping, der har deres eget spisested Café Gudar. Her fås både morgenmad, brunch, salater, smørrebrød, burgers, sandwich, is, kaffe, vand og snacks, så der burde være noget for hele familien. På dage hvor vejret tillader det, er det muligt at spise sig mæt i en lækker grillbuffet. 

Har I travlt med at komme tilbage i naturen, kan de fleste retter fås som Take-Away. 

Efter pausen kan turen tilbage tages ad samme naturrute som I kom - eller langs landevejene fra Tørring til Uldum.

Ruten mellem Uldum-Tørring er 11 km. Alternativt kan man tage offentlig transport tilbage til Uldum.

Fortsæt rejsen i kano og tag Modstrømsbussen tilbage

I stedet for at slentre tilbage mod Uldum i den smukke natur, kan I vælge at bruge resten af dagen på en sejltur på Danmarks eneste flod.

En kanotur på Gudenåen er sådan en ægte, vidunderlig Back to Basics oplevelse, hvor du kan se naturen fra ydersiden og dele oplevelsen med dine kære. Brug de mange overnatningssteder op langs Gudenåen og nyd solnedgangen, bålmad og overnatning med kik til stjernerne. Bliv inspireret til din planlægning på denne side.

Start ved Tørring Kanoudlejning & Kanofart og sejl på det fredede stykke af Gudenåen helt til Klostermølle. Hele juli kan du tage Modstrømsbussen gratis tilbage til Tørring én gang om dagen.

Med lidt planlægning kan hele (storbørns)familien tage på opdagelse i kæret om formiddagen, sejle langs Gudenåen om eftermiddagen, og være tilbage ved bilen i Uldum om aftenen. Men så er der også garanteret ro på bagsædet hjemad. 

Forslag til andre ture

Kyststien Snaptun-Juelsminde
Dagstur på Kyststien Snaptun-Juelsminde
Udsigt med fjord og fyrtårn i området ved Hotel Vejlefjord
Frisk tur med fjord, fyr og kurveje

#kystlandet: