Spis madpakken på museet
I Glud Museums hyggelige have er der et frokostområde med borde, bænke og en overdækket pavillon. Museets café sælger kolde og varme drikke samt kage. Der er selvbetjening i caféen i museets åbningstider.
Kan man bygge skamler af et hval-skelet, flytte en hel gård i en trillebør og sejle i havet med en traktor? Tag familien med til den naturskønne sydside af Horsens Fjord, og find svarerne på Glud Museum og Danmarks Ferguson Museum.
Så snart bilen - eller cyklen - parkeres ved Glud Museum, begynder det at krible i sanserne. Her i den lille landsby mellem Horsens og Juelsminde kan man høre de omkringliggende marker risle i fjord-vinden. Kirkeklokkerne i Glud bjælder lystigt fra vest og blander sig med de høje smæld fra smedens værksted. Essens velkendte metalliske duft smyger sig om næsen, mens fødderne sænker tempoet under de puklede brosten.
Men bare rolig - tørt og tungt bliver det ikke her. Bag murene på de krogede bindingsværkshuse gemmer der sig en masse livsbekræftende og næsten-for-fantastiske historier om folk og fæ. Her, på det enormt familievenlige friluftsmuseum, belyses livet på landet i Østjylland gennem de sidste 350 år - på godt og ondt.
Foto:David Jervidal
Snup en guidet rundtur og hør den utrolige historie om museets grundlægger Søren Knudsen, der i Glud var kendt som lidt af en original, men i dag anskues for at være en genial foregangsmand - Søren troede nemlig allerede i starten af 1900-tallet på vigtigheden af det økologiske landbrug, nødvendigheden i at bevare historiske bygninger, og på behovet for at turde tage kampen op når man føler, at samfundets værdier står på usikker grund.
Oplev brugsgenstande lavet af hval-knogler, der stammer fra Hjarnø. Her fandt de overraskede øboere i 1700-tallet en strandet hval på stranden, og rippede den for alt, der overhovedet kunne bruges - Hjarnø har nemlig ikke mange træer.
Se Rasmus Thomesøns gård, som Søren Knudsen flyttede flere kilometer, fra én lokation til museet, ved at pille gården ned sten for sten og transportere hele baduljen i en trillebør over en vinter i 1911. Herefter byggede han hele gården op igen, så den stod som da den blev opført i 1662. Det blev starten på museet, der i dag rummer en mindre landsby.
Udover de sjove og skøre historier, som hver bygning i museet gemmer på, så er legepladsen også et hit for de mindste. Prøv en omgang balance-krævende stylte-dyst eller tag et slag bowling anno gamle dage. Husk også at køre ræs i sæbekassebilerne! Ofte har museet arbejdende værksteder, hvor frivillige fortæller og formidler - og lærer gamle bæredygtige håndværkstips fra sig.
Foto:Destination Kystlandet
...og verdens største samling af Ferguson-traktorer og landbrugsredskaber.
Forsæt eftermiddagen 2,5 kilometer sydpå af Stourupvej ved Danmarks Ferguson Museum, der rummer verdens største privatsamling. Henrik Nielsen, der ejer museet, har gennem livet samlet over 250 traktorer, redskaber og andre køretøjer - hvoraf de fleste er af mærket Ferguson. "Den lille grå", som Ferguson-traktoren kaldes i folkemunde, har spillet en vigtig rolle i Danmarks udvikling som ét af verdens førende landbrugssamfund. Man kan næsten sige, at den karakteristiske traktor med de smalle forhjul, er et stykke ægte dansk kulturarv.
Få en rundvisning af Henrik og hør alle de sjove og skæve historier om den lille maskine, eller gå på opdagelse i den store samling, der indeholder alt fra Fergusontraktorer fra 1919 og frem, militær-traktorer, gamle damptromler, veteranbiler, knallerter og specialbyggede maskiner, I helt sikkert ikke har set før! Oplev fx amfibie-traktoren "Rubber Duck", der kan sejle.
Vi kan godt garantere, at maskine-glade unger vil få en kæmpestor oplevelse her på museet!
Vær dog opmærksom på, at Ferguson-museet hverken har legeplads eller café, og at der skal vises hensyn omkring maskinerne. Der er et større udendørs opholdsområde, hvor man er velkommen til at nyde medbragt mad/drikke.
Er der mere energi i benene? På sydsiden af Horsens Fjord findes der flere familievenlige naturområder, der er perfekte til at nyde eftermiddagssolens sidste lune stråler. Saml sten i vandkanten, find hyldebær i trækronerne og gå på jagt efter kystens krible-krabledyr.