Gå til indhold

Historisk tur langs sydsiden af Horsens Fjord

Foto: Melissa Villumsen

Er du vild med naturoplevelser, så tag på en 26 km rundtur i området ved Boller og Bjerrelide på sydsyden af Horsens Fjord. Her finder du et stort natur- og skovområde, der venter på at blive udforsket - og en masse historiske seværdigheder. Turen er perfekt til både cykel og mountainbike.

Kort

Group
Group
Åbn i Google Maps
Adresse

Høegh Guldbergs Gade 33

8700 Horsens

Koordinater

Længdegrad : 9.847172

Breddegrad : 55.850447

Start ved solen

Planetstien, der løber mellem Horsens og Boller følger kysten helt fra inderhavnen i Horsens. På den 3 km lange rute, starter du ved en stor skulptur af solen, og kan undervejs følge planet-stenene, der står i relativ afstand fra den. Stien er velegnet til cyklister, og undervejs møder du både naturplejende kvæg, bølgende kornmarker, små broer over vandløb og en fantastisk udsigt til den nordlige side af Horsens Fjord og Stensballe Bjerge.

Ankommer du i bil, kan du parkere ved det rekreative område Bakkelunden, der har adressen Bjerrevej 20. Herfra skal du følge skiltepælene med "Horsens Fjord-stien" for at komme hen til Høegh Guldbergs Gade, hvor Planetstien starter.

Boller Skov

Inden længe kommer du til et idyllisk fiskehus, der ligger helt ned til en gammel stenmole. Her slutter Planetstien. Nu kan du vælge at besøge det smukke Boller Slot og den tilhørende slotspark, hvor der er et overdækket madpakkehus, perfekt til en kaffepause. Du kan også fortsætte langs kysten ind i den sydlige del af Boller Skov. Her vokser bøgetræer helt ned til vandkanten – et smukt syn du kan nyde, når du går ad trampestien langs skovbrynet ned til fjorden.

Boller Overskov

Sydvest for Boller Skov ligger Boller Overskov i et bynært område ved bydelen Højvangen. Skoven er lille, men velbesøgt af de lokale i området, blandt andet på grund af den 2,9 hektar store indhegnede hundeskov. 

 

Foto: Destination Kystlandet
Foto: Melissa Villumsen

På tur i Bjerre Skov

Fra Boller Skov tager du ud af Bollervej i østlig retning, til du når Thyrasmindevej på højre hånd. Sving op her og tramp afsted op ad bakkerne - vi lover, det er det hele værd, når du kommer ind i den dybe og eventyrlige Bjerre Skov, der er kendt for sin fantastiske MTB-rute. Har du ikke fået den terrængående cykel med, venter der en anden naturoplevelse. En vandrerute på to kilometer gennem naturskoven løber fra parkeringspladsen ved Bjerre Skovvej og følger bækken til Elverdam. Derefter går turen langs dæmningerne, hvor du syd for Elverdam har god udsigt over naturskoven, forbi selvforyngende bøgebevoksning og på vejen nord igen forbi et lille stykke skov, som har stået urørt i mange år. 

Bjerre Mølle og Arrest

For enden af Bjerre Skovvej kommer du til Neder Bjerrevej. Fortsæt af denne til Bjerre by, hvor du kan besøge den smukke teglklædte Bjerre Mølle, der altid er åben for besøgende. Bjerre Mølle er en ottekantet hollandsk vindmølle, og er den eneste bevarede teglhængte mølle i Danmark. Tag også forbi det rå og autentiske Bjerre Arrest – et arrest- og tinghus fra 1846. De sidste fanger forlod arresten i 1956, hvorefter forsvaret havde bygningen til 1980-81. Se om du er heldig at fange en rundvisning, lige her.  

Foto: Destination Kystlandet
Foto: Destination Kystlandet

Horsens' top Purhøj 

Fra Bjerre drager du mod udsigtspunktet Purhøj, der ligger 120  over havet, og hvorfra du kan se ud over hele byen, fjorden og de omkringliggende områder. Følg Dalvej i Bjerre til Purhøjvej. Når du kommer til en lille parkeringsplads på toppen af bakken, skal du gå ind ad grusstien og op til højen.

Efter Purhøj kan du tage tilbage mod Horsens igennem Klokkedal Skov, der ligger mellem Boller Nederskov og Boller Overskov. Gå en tur ad skovvejen, der fører gennem smeltevandsdalen fra sidste istid. Skoven strækker sig helt fra Bjerrelide til Horsens Fjord og byder på mange naturoplevelser. Langs vejen risler bækken, der løber ned til Boller Vandmølle. 

Hele turen, fra Planetstiens start og tilbage igen, er ca. 26 km, men i varierende terræn, så vi anbefaler at sætte 3-4 timer af. 

Har du tid til en sidste afstikker? 

Foto:Gitte Vinum

Rold Skov

Mellem Sejet og Boller Skov finder du Rold Skov. En lille men meget hyggelig og idyllisk skov. I midten af skoven ligger en skovsø, hvori karper svømmer mellem åkander sommeren igennem. Skoven har flere bække og grøfter og der er lavet et omløb, så ørreder kan passere forbi søen.

Fiskebæk og Klokkedal Å er blandt de reneste vandløb i Horsens Kommune.

Er du interesseret i stiruterne og mere information om historien bag de forskellige seværdigheder, så læs turfolderen for Boller og Bjerrelide her.

#kystlandet: