Destination Kystlandet
Mand og kvinde spiser i gårdhaven hos Spisehuset 8F på Fænglset i Horsens

Stil kultursulten i industribyen Horsens

24 timer i Horsens er næsten for lidt - i hvert fald hvis vi selv skal sige det. Men her i guiden har vi gjort os umage for at udvælge små og store must-sees, så du får det meste ud af dit besøg hos os. 

Med fængslende charme har den gamle industriby forvandlet sig til et mekka af kultur 

Horsens er ikke Milano, Amsterdam eller København. Den er hverken metropol eller synderlig eksotisk. Den er til gengæld en hamrende charmerende by med spændende kultur forankret i sin historiske baggrund. En by, der har formået at udnytte fortiden som fængsels- og industriby til sin fordel og i dag skaber vedrørende og autentiske oplevelser for alle, der kommer på besøg. En by, der byder på stor smag, stor kunst, storslået natur og stor kultur – sin beskedne størrelse til trods.

VisitHorsens har kontorer på FÆNGSLET i Horsens
FÆNGSLET

Start dagen med et potpourri af museumsoplevelser

Horsens er en ren gavebod, hvad angår nytænkende formidling af både kunst og historie. Er du historienørd, kunstafficionado, videnskabstosse eller lettere morbidt anlagt? Uanset interesser eller præferencer, så er der viden, underholdning, indtryk og oplevelser, der skal udforskes.

Du kan vælge ét af museerne og snildt få en hel formiddag til at gå, eller du kan kombinere og se, hvor mange du kan nå. De ambitiøse kan med stor fordel købe museumskortet, som giver adgang til 4 spændende museer i løbet af syv dage.

Horsens Kunstmuseum er hjemsted for moderne, eksperimenterende kunst samt verdens største samling af Michael Kvium-værker. Museet er desuden smukt placeret på toppen af Horsens i den gamle park Caroline Amalie Lund. I daglig tale bliver parken kaldt for Lunden, og på en smuk solskinsdag er den et besøg værd i sig selv. Museet har altid nye interessante udstillinger, så du heller ikke bliver skuffet ved andet, tredje eller 10. besøg.

De mange indtryk fordøjes allerbedst med en kop kaffe eller en lokal øl, omgivet og opslugt af kunst, i Kunstmuseets egen café, Gordons Gæstebud. I godt vejr sætter du dig selvfølgelig udenfor med udsigt til den smukke naturpark.

Industrimuseet

Har du mod på mere, så venter den næste museumsoplevelse lige rundt om hjørnet. Horsens Museum rammer du nemlig efter fem minutters gang, og her er der gravet dybt i fortidens jordlag. Museet arrangerer ofte guidede ture og byvandringer, som i dén grad er anbefalelsesværdige. Hold øje med kalenderen eller book din egen tur

Blot 500 meter mod syd finder du Danmarks Industrimuseum. Et museum, som gemmer på langt mere, end navnet antyder, og som bestemt ikke kun er for drenge, der kan lide maskiner.

De mange forskelligartede udstillinger fortæller en samlet, men nuanceret historie om produktionsdanmarks udvikling fra tidlig industrialisering til det velfærdssamfund, vi lever i den dag i dag – både på arbejde og privat.

Gå for eksempel på opdagelse i arbejderlivet i lejlighederne på Villavej! Her fortæller hver sal en helt personlig, tidstypisk historie om et liv, der på alle tænkelige måder har ændret sig i løbet af 140 år. Detaljegraden er uhyggelig, og indtrykket bliver siddende i kroppen længe efter besøget.

Duft dig frem til byens bedste caféer

Når kultursulten er mættet, og den rigtige sult begynder at melde sig, kan du bevæge dig ind mod byens shopping- og cafécentrum Søndergade. Her finder du en masse lækre spisesteder og fortovscaféer, hvor du kan få tanket depoterne op, så du er klar til til en eftermiddag med mere kunst og street art. 

Den gamle havn - med spritnyt havnebad

Du kan også vælge at gå ned til byens havn, kun få minutter fra museumstrekanten. Her finder du charmerende Restaurant Dollys, der serverer god traditionel dansk mad. Fra restaurantens udeområde kan du nyde en god øl eller en kop kaffe, med kig til det nye havnebad. Derefter er det oplagt med en lille gåtur ned til Langelinie, byens havneoase med strand, legeplads og grønne områder.

Inderhavnen i Horsens ved Toldbodel

Et fængslende museum


Er der tid til lidt mere, inden dagligdagen kalder? Så må du ikke gå glip af en tur i Fængselsmuseet.

FÆNGSLET, som siden 2012 har fungeret som kulturinstitution og fængselsmuseum, rummer et unikt indblik i livet som indsat. Det er en overvældende oplevelse at se celler, gange, kirke, besøgsrum og sygeafdeling stå præcist, som da fængslet lukkede i 2006 og (bogstavelig talt) at følge i en fanges fodspor.

Som besøgende vælger du en identitet fra en konkret fange eller fængselsbetjent, hvilket gør eftermiddagen både vedkommende, oplysende og ekstremt personligt. FÆNGSLETs fængselsmuseum er faktisk en af de helt store must sees i Horsens, og når du trænger til en kop kaffe ovenpå alle indtrykkene, så er det oplagt at stikke forbi FÆNGSLETs stemningsfulde café Spisehuset 8F

FÆNGSLET i Horsens udefra med pigtråd på muren
par sidder i gårdhave og spiser

Sen aften, natteliv – og hvor går man egentlig i byen?

Hvis der ud på aftenen er energi til mere, så anbefaler vi at gå en tur gennem en af de hyggeligste gader i byen, nemlig Grønnegade, som om aftenen summer af liv fra de mange barer, caféer og restauranter.

Har du til gengæld lyst til mere kultur, så er der masser af andre muligheder. Horsens har en lang tradition som oplevelsesby, og der er ofte koncerter og arrangementer rundt omkring i byen, så husk at tjekke kalenderen. Tag til koncert, comedy eller teaterforestilling i Horsens Ny Teater, oplev spændende kunstnere i Kulisselageret og tjek om Forum Horsens har noget godt på programmet.